Migračný nápor na Európu sa zmiernil

Nápor žiadateľov o azyl v Európe sa vlani zmiernil. Kým v roku 2016 registrovala Medzinárodná organizácia pre migráciu takmer 388-tisíc migrantov, ktorí prišli do Európy, vlani ich bolo o 200-tisíc menej a zároveň najmenej za uplynulé štyri roky.

11.01.2018 11:00
debata (10)

Tento trend zaznamenalo aj Švédsko. Počet žiadateľov o azyl v tejto severskej krajine sa vlani znížil na najnižšiu úroveň za uplynulých osem rokov. Ako informoval portál Local.se s odvolaním sa na švédsku Migračnú agentúru vlani požiadalo o azyl vo Švédsku vyše 25-tisíc ľudí, teda najmenej od roku 2009. Na porovnanie – v roku 2015, keď Švédsko zažívalo silnú migračnú vlnu, tam zaznamenali 163-tisíc žiadostí o azyl.

Väčšina z utečencov, ktorí prišli vlani do Švédska, pochádza zo Sýrie, z Iraku a Eritrey. Znížil sa aj podiel maloletých bez sprievodu, vlani ich prišlo do Švédska takmer 1 400.

Švédsko sa migračnú vlnu v roku 2015 snažilo zmierniť prísnejšími opatreniami na hraniciach. Úrady zároveň museli zvládnuť tlak veľkého počtu žiadostí a vybavovať ich čo najrýchlejšie.

Ciele, ktoré si stanovili, sa im podarilo dosiahnuť – od roku 2015 agentúra vydala približne 200-tisíc rozhodnutí v azylových konaniach. Z vlani vydaných rozhodnutí, bolo 56 percent žiadostí o azyl schválených.

Negatívny trend sme teraz prelomili.
Mikael Ribbenvik, šéf švédskej Migračnej agentúry

Komplikované je posudzovanie prípadov maloletých a mladistvých utečencov bez sprievodu – agentúra vybavila 18-tisíc ich žiadostí. Rozhodnutia v týchto prípadoch spomalili pochybnosti o skutočnom veku niektorých žiadateľov o azyl a zavedenie lekárskych posudkov o veku žiadateľa.

„Zvládli sme to vďaka veľkému úsiliu našich zamestnancov. Je mi ľúto, že žiadatelia museli čakať, ale negatívny trend sme teraz prelomili,“ citoval portál Local.se generálneho riaditeľa švédskej Migračnej agentúry Mikaela Ribbenvika.

Na rozhodnutie o azyle vo Švédsku čaká ešte približne 2 600 detí bez sprievodu, vo väčšine prípadov sa podľa portálu Local.se čaká na výsledky lekárskych testov alebo iné dokumenty.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #Švédsko #migrácia