Poľskí poslanci odmietli zmiernenie prísneho zákona o interrupciách

Poľskí poslanci odmietli v stredu večer návrh na liberalizáciu prísneho zákona o interrupciách a hlasovali za to, aby sa pracovalo na ešte väčšom sprísnení pravidiel.

11.01.2018 10:17
debata

Poľsko má pritom v tomto smere už teraz jedny z najstriktnejších pravidiel na svete. Potraty sú povolené len vo výnimočných prípadoch, a to len do dvanásteho týždňa tehotenstva.

Členovia poľského parlamentu v stredu hlasovali o dvoch protichodných návrhoch noviel zákona o interrupciách. Podľa jedného z návrhov chceli mimovládne organizácie blízke opozícii síce ponechať 12-týždňovú lehotu nezmenenú, ale potraty povoliť paušálne. Návrh, ktorí poslanci odmietli, zahŕňal aj zrušenie obmedzení, ktoré zabraňujú bezproblémovému prístupu k antikoncepcii.

Podľa schváleného protinávrhu, ktorý do parlamentu predložili naopak organizácie blízke konzervatívnej vláde, by sa mali zakázať potraty aj v prípade poškodenia plodu. Návrh po búrlivej diskusii ešte posunuli príslušným výborom na dopracovanie.

Vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) disponuje v poľskom parlamente tesnou väčšinou, čo jej umožňuje presadiť svoje návrhy. V roku 2016 však celonárodné protesty organizované ženami prinútil konzervatívnu vládu upustiť od plánu zakázať interrupcie úplne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #interupcie