Únia proti Trumpovi: Dohoda s Iránom musí ostať zachovaná

Británia, Francúzsko, Nemecko a EÚ v spoločnom vyhlásení vyzvali Spojené štáty, aby nevypovedali jadrovú dohodu s Iránom.

11.01.2018 17:36
Irán, voľby Foto: ,
Iránsky prezident Hassan Ruhání
debata (9)

Predstavitelia európskych krajín zároveň uviedli, že Irán má právo na prosperitu spojenú so zrušením ekonomických sankcií. Americký prezident Donald Trump dohodu dlhodobo kritizuje a hrozí, že USA ju nakoniec vypovedajú.

„Jadrová dohoda je úplne neodmysliteľná, nemá žiadnu alternatívu,“ zdôraznil po stretnutí so svojím britským a nemeckým náprotivkom a šéfkou európskej diplomacie francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian. „Netajíme sa inými nezhodami, ktoré (s Iránom) máme,“ dodal.

Krátko pred stretnutím nemecký minister zahraničia Sigmar Gabriel požiadal Spojené štáty, aby oddelili svoj prístup k medzinárodnej jadrovej dohode s Iránom od otázky iránskeho balistického programu a vojenského zapojenia v regióne.

„Mali by sme oddeliť tieto dve veci (…), chceme jadrovú dohodu s Iránom zachovať,“ povedal Gabriel s tým, že otázka zapojenia Iránu v regióne by sa mala riešiť mimo dohodu.

Program za sankcie

Gabriel, ktorý od vlaňajšieho nástupu prezidenta Trumpa do funkcie nešetril ohľadom americkej zahraničnej politiky kritikou, zároveň podotkol, že súhlasí s USA v tom, že je dôležité venovať sa otázkam týkajúcim sa iránskej stratégie v Jemene, Sýrii a Libanone.

Irán v roku 2015 podpísal so šiestimi svetovými mocnosťami dohodu, v ktorej sa zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie protiíránských hospodárskych sankcií, ktoré s týmto programom boli spojené.

Neistá budúcnosť Trump dohodu dlhodobo kritizuje a tvrdí, že je jednou z najhorších, aké kedy Spojené štáty uzavreli. Trump je zo zákona povinný každých 90 dní informovať Kongres, či Irán dohodu dodržiava a či dohoda zodpovedá záujmom USA.

V októbri šéf Bieleho domu ale odmietol znovu potvrdiť, že Irán zmluvu rešpektuje. Očakávalo sa, že o ďalšom osude dohody rozhodne Kongres, jej budúcnosť ale zostáva neistá. Trump sa tak bude zrejme opäť musieť do 12. januára rozhodnúť, či potvrdí, že Irán dohodu dodržiava, uviedla agentúra Reuters.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #jadrová dohoda