Ukrajina môže dostať svoje lode a lietadlá. Putin chce vojenskú techniku z Krymu vrátiť Kyjevu

Rusko je ochotné odovzdať Ukrajine vojenskú techniku, ktorá zostala na Krymskom polostrove.

11.01.2018 19:33
Ukrajina, Luhansk, T-72 Foto: ,
Ukrajinský tank T-72.
debata (220)

Pri stretnutí s ruskými novinármi v Moskve to povedal prezident Vladimir Putin. Poznamenal však, že ukrajinské zbrane na Kryme sú v „žalostnom stave“.

„Sme pripravení im odovzdať vojenské plavidlá, ktoré na Kryme ešte sú, takisto leteckú techniku, obrnené vozidlá,“ povedal prezident. Ide podľa neho o desiatky lodí a desiatky lietadiel. Na Kryme sú aj značné zásoby ukrajinskej munície, ktorú nemožno prevážať. Rusko podľa Putina môže pozvať ukrajinských vojakov, aby sa zničenia tejto munície zúčastnili.

Ruská armáda obsadila ukrajinský Krym na jar roku 2014 a Moskva polostrov krátko nato anektovala. Zabratie neuznáva drvivá väčšina štátov sveta, návrat strateného územia sľubuje svojim občanom aj Kyjev. Vzťahy Ruska a Ukrajiny zaťažuje naviac kríza v Donbase, kde armáda už štvrtý rok čelí povstaniu proruských separatistov.

Na zmrazení donbaského konfliktu nemá nikto záujem, nemá ho ani Rusko, vyhlásil ďalek ruský prezident. V rusko-ukrajinských vzťahoch panuje „úplne nenormálna situácia“. Medzi „dvoma bratskými krajinami, medzi dvoma časťami fakticky toho istého národa sa namiesto konštruktívneho rozvoja vzťahov vytvorila terajšia situácia,“ poznamenal.

Putin nepochybuje o tom, že donbaská kríza sa vyrieši. „Potom sa celkové vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou budú normalizovať,“ predpovedal.

220 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojenská technika #Ukrajina #Donbas