Trump nepoprel, že už hovoril s Kimom. Do Británie nepocestuje

Americký prezident Donald Trump odmietol prezradiť, či telefonoval so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

12.01.2018 06:24 , aktualizované: 08:59
trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump.
debata (6)

Po rozhovore so šéfom Bieleho domu v jeho Oválnej pracovni o tom vo štvrtok informoval denník Wall Street Journal (WSJ).

„Nechcem sa k tomu vyjadriť. Nepoviem, či som (s ním hovoril) alebo nie. Jednoducho sa k tomu nechcem vyjadriť,“ reagoval Trump na príslušnú otázku.

Deň po tom, ako pripustil možnosť priamych rozhovorov USA so Severnou Kóreou „za správnych okolností“, Trump v interview pre WSJ dodal: „Pravdepodobne mám veľmi dobrý vzťah s Kim Čong-unom. Mám vzťahy s ľuďmi. Myslím si, že ste prekvapení.“

Slovné prestrelky lídrov

Trump sa po veľkú časť prvého roka vo funkcii dostával s lídrom KĽDR do slovných prestreliek, ktoré zahŕňali aj vojnové vyhrážky a osobné invektívy. Kima napríklad nazval „raketovým mužom“, píše agentúra DPA.

V najnovšom rozhovore však konštatoval, že má s inými ľuďmi často nepriateľskú komunikáciu „a potom je niekto zrazu mojím najlepším priateľom“.

Jeho vyjadrenia prišli po tom, ako Severná a Južná Kórea tento týždeň viedli svoje prvé rozhovory za dva roky a KĽDR súhlasila s účasťou na nadchádzajúcich zimných olympijských hrách v Južnej Kórei.

Trump si v stredu pripísal zásluhy za tento dialóg medzi oboma kórejskými štátmi, pripomína agentúra AP.

Do Británie nepocestuje

Donald Trump zrušil chystanú februárovú návštevu Londýna. Svoj krok na twitteri zdôvodnil tým, že nesúhlasí so sťahovaním americkej ambasády v Londýne. Trump tvrdí, že o tomto kroku rozhodla administratíva predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu, podľa Reuters ale z dostupných dokumentov na webe diplomatického zastúpenia vyplýva, že rozhodnutie padlo ešte pred Obamovým nástupom do funkcie v januári 2009.

Podľa nemenovaných zdrojov citovaných denníkom Daily Mail sa Trumpovi v skutočnosti zrejme nepáčil formát návštevy, ktorá nebola pripravovaná ako oficiálne štátna, ale len ako pracovné.

„Dôvod, prečo som zrušil cestu do Londýna, je, že nie som veľký fanúšik kroku Obamovej administratívy, ktorá možno najlepšie umiestnenú a najlepšiu ambasádu v Londýne predala za pár šupov, len aby na periférii postavila novú za 1,2 miliardy dolárov,“ napísal Trump na twitteri.

Namiesto Trumpa príde zrejme Tillerson

Na stránkach veľvyslanectva je ale, že rozhodnutie presťahovať diplomatické zastúpenie v britskej metropole bolo urobené niekoľko mesiacov pred Obamovým príchodom do Bieleho domu, teda ešte za republikánskeho prezidenta Georgea Busha mladšieho.

Podľa zdrojov Washington naznačil, že namiesto Trumpa bude ambasádu na brehu Temže, otvárať minister zahraničných vecí Rex Tillerson, napísal denník The Guardian.

Britská premiérka Theresa Mayová pozvala Trumpa na štátnu návštevu Spojeného kráľovstva ešte pred rokom, keď bola prvou svetovou líderkou, ktorá zavítala do Bieleho domu po nástupe jeho nového šéfa.

Podpisy dvoch miliónov ľudí proti Trumpovi

Trumpova plánovaná cesta sa však stala kontroverznou. Štátna návštevu totiž obvykle zahŕňa pompézne ceremónie a podujatia, ktorých hostiteľkou je kráľovná Alžbeta II.

Takmer dva milióny ľudí v Británii podpísali petíciu vyzývajúcu na odvolanie takejto pozvánky pre Trumpa, pretože jeho návšteva by spôsobila kráľovnej nepríjemnosti. Okrem toho by šéfa Bieleho domu zrejme „vítali“ aj protestujúci, pričom poslanci vyhlásili, že by mu neumožnili predstúpiť pred parlament.

V decembri sa tak objavili informácie, že Trump predsa len do Británie príde, na krátku neformálnu pracovnú návštevu vo februári, aby otvoril veľvyslanectvo a viedol rozhovory s Mayovou. Vládni predstavitelia tiež skúmali možnosť jeho stretnutia s kráľovnou bez pompy a štátneho banketu.

Trump, twitter a Mayová

Kancelária britskej premiérky vo štvrtok neskoro večer odmietla potvrdiť, či bola návšteva Trumpa zrušená. Hovorca len zopakoval doterajšie stanovisko Downing Street o tom, že prezident USA dostal pozvánku a prijal ju, no termín jeho cesta zatiaľ nebol stanovený.

Mayovej vláda vyzdvihuje „osobitný“ úzky vzťah Londýna s Washingtonom ako pilier svojej zahraničnej politiky v čase, keď sa pripravuje na vystúpenie z Európskej únie.

Medzi oboma krajinami sa však v uplynulých mesiacoch objavilo aj napätie – naposledy, keď Trump vyvolal pobúrenie verejnou kritikou Mayovej na sociálnej sieti Twitter po tom, ako premiérka kritizovala, že retvítoval protiislamské videá britskej krajnej pravice.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un #Donald Trump