Orbán už vie, kedy ho znova zvolia

Prezident odštartoval maratón, ktorý Fidesz môže začať od tridsiateho kilometra. Takýto titulok dal spravodajský portál týždenníka HVG včerajšej maďarskej správe dňa. Hlava štátu János Áder vypísal parlamentné voľby, do ktorých ide strana premiéra Viktora Orbána ako neohroziteľný favorit, na 8. apríla.

12.01.2018 10:00
debata (3)

Zvolený dátum nikoho neprekvapil. Nielen preto, že voliť v prvej polovici apríla je v Maďarsku tradíciou. Posledné štyri razy Maďarov povolali k volebným urnám v podobnom termíne.

Rozhodujúce však podľa analytikov bolo, že Orbánovi to takto vyhovuje a Áder, jeho dlhoročný priateľ a stranícky spolubojovník, to dobre vie.

Maďarský premiér Viktor Orbán ide na čele... Foto: SITA/AP, Andreas Gebert
Viktor Orbán Maďarský premiér Viktor Orbán ide na čele svojho Fideszu do aprílových volieb s obrovským náskokom.

„Pre Fidesz je z hľadiska mobilizácie najlepšie načasovanie, keď sa volí po Veľkej noci a pred prvomájovými oslavami. Premiér Orbán môže ešte vyťažiť pre kampaň potenciál skrývajúci sa v najväčšom kresťanskom sviatku, môžu zaznieť odporúčania z kazateľníc, zároveň je to však ešte pred majálesmi, veľkým sviatkom ľavice,“ povedal pre denník Népszava politológ Zoltán Ceglédi, podľa ktorého prezident Áder zostáva aj napriek pozastavenému straníckemu členstvu fideszáckym politikom a termín preto zvolil tak, aby vyhovoval jeho strane.

Jednoduchá či ústavná väčšina pre Fidesz?

Šéfanalytik ústavu Political Capital Attila Juhász za vypísaním čo najskoršieho termínu vidí aj ďalší zámer. „Vládnuca strana nemala záujem poskytnúť viac času opozičným stranám, ktoré meškajú s dohodou o volebnej spolupráci,“ povedal pre Népszava.

Nejednotná ľavicová a liberálna opozícia napriek proklamovanému zámeru spojiť sily sa vo volebnej koordinácii zatiaľ skutočne nedostala ďaleko. A tak hlavným vyzývateľom Fideszu sa stávajú nacionalisti z Jobbiku, ktorí sa z pravého kraja politickej scény tlačia čoraz viac do stredu. Ani oni však nemajú šancu ohroziť vopred isté víťazstvo Fideszu.

Pre Fidesz je z hľadiska mobilizácie najlepšie načasovanie, keď sa volí po Veľkej noci a pred prvomájovými oslavami.
Zoltán Ceglédi, maďarský politológ

„Otázkou nie je, či Fidesz zvíťazí, ale či dosiahne jednoduchú alebo ústavnú väčšinu,“ povedal pre agentúru Bloomberg Attila Tibor Nagy, analytik Centra pre spravodlivú politickú analýzu. „Nevidím žiadnu hrozbu zo strany opozície, ktorá sa sústredí na boj medzi sebou o najlepšiu pozíciu za víťazom,“ dodal.

Neoficiálna kampaň Fideszu v plnom prúde

Podľa prognózy portálu Kozvelemenyku­tatok.hu, ktorá vychádza zo siedmich prieskumov rôznych agentúr uskutočnených koncom minulého roku, Fidesz môže získať až 52 percent odovzdaných hlasov, čo je o sedem percentuálnych bodov viac, ako získal v roku 2014. Vtedy to Orbánovej strane vystačilo na obhajobu ústavnej väčšiny z roku 2010, pravda, neskôr v doplňovacích voľbách o túto tesnú dvojtretinovú väčšinu prišla. Jobbik sa momentálne chystá voliť 17 percent rozhodnutých voličov, kým socialistov, ktorí boli do roku 2010 pri moci, len 11 percent.

Volebná kampaň sa má začať 50 dní pred voľbami, čiže 17. februára. Podľa Ceglédiho však kampaň v prospech Fideszu je v skutočnosti už dávno v plnom prúde. „Od roku 2010 žijeme v permanentnej vládnej kampani od januára do decembra,“ hovorí v narážke na daňovými poplatníkmi financované takzvané národné konzultácie. V rámci nich vláda rozosiela dotazníky všetkým občanom s účelovo formulovanými otázkami a pýta sa na ich názor napríklad na údajný nátlak Bruselu na Budapešť, či na fiktívny plán miliardára a filantropa Georgea Sosorosa, ktorý sa podľa Orbánovho kabinetu chystá kolonizovať Maďarsko masami moslimských prisťahovalcov.

„Nie je pravda, že by išlo o nejakú neutrálnu verejnoprospešnú informačnú kampaň,“ tvrdí Ceglédi. „Nie je náhoda, že vládna ,informačná' kampaň už aj oficiálne splýva s prvkami straníckej kampane,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #parlamentné voľby #János Áder