Oheň a zúrivosť. A kde je Trump?

Keď pred desiatimi rokmi profesor z Torontskej univerzity Randall Hansen vydal knihu o bombardovaní Nemecka Spojencami, netušil, že jedného dňa sa z nej stane bestseller. Nie pre jej obsah, ale názov - Oheň a zúrivosť. A o knihu Oheň a zúrivosť, ale s podtitulom Vnútri Trumpovho Bieleho domu od novinára Michaela Wolffa, je teraz mimoriadny záujem. Taký veľký, že niektorí ľudia si ani nevšimli, že kupujú knihu Oheň a zúrivosť: Spojenecké bombardovanie Nemecka 1942-1945.

12.01.2018 11:00
Kniha Donald Trump Foto: ,
O knihu Oheň a zúrivosť od Michaela Wolffa je obrovský záujem.
debata (8)

„Taký záujem o knihu som nevidel odvtedy, čo vyšla,“ priznal profesor politológie Hansen pre britský denník Guardian. Na amerických a kanadských stránkach Amazonu je jeho kniha už vypredaná. Dostala sa najmenej do troch rebríčkov bestsellerov.

Pred týždňom, keď vyšla Wolffova kniha, bol Hansen práve vo Washingtone. Tam sa vtedy nehovorilo o ničom inom len o knihe Oheň a zúrivosť, ktorá nelichotivo opisuje prvý rok Donalda Trumpa v Bielom dome. Hansen vtedy s kolegami vtipkoval, že jeho kniha, ktorú kedysi napísal, mala rovnaký titul. Keď si večer pozrel stránku Amazonu, zistil, že jeho kniha je medzi bestsellermi.

Koľkí si jeho knihu kúpili omylom, Hansen netipuje. Ale v niektorých prípadoch sa skutočne ukázalo, že ľudia pri nákupe svoj výber akosi nedomysleli. V recenziách pod Hansenovou knihou sa potom sťažovali, že v nej nenašli nič o Trumpovi. „Nevidím tu nič o prezidentovi Trumpovi! Nechápem, prečo majú demokrati z tejto knihy takú radosť a robia z toho takú vedu,“ hneval sa jeden z čitateľov.

Hansen sa vo svojej knihe zameral na letecké bombardovanie Nemecka počas vojny a jeho dosah na civilistov.

„Keď si ľudia prečítajú moju knihu, zistia, čo je to oheň a zúrivosť. Aké hrozné sú dopady vojen na civilistov,“ povedal. Čísla predaja a zisk ho nezaujímajú. Iróniou podľa neho je, že vďaka Trumpovi sa zlepšil predaj jeho knihy – knihy, ktorú napísal liberál, zástanca imigrácie a globalizácie.

„Dúfam, že teraz, keď máme nevyrovnaného demagóga v Bielom dome, ktorý sa vyhráža vojnou, si ľudia, ktorí si prečítajú moju knihu, uvedomia, čo je to vojna a predovšetkým jej hrozné následky na civilistov,“ povedal Hansen pre kanadskú televíziu.

Kniha publicistu Wolffa opisuje Trumpa ako neschopného úradu prezidenta. Rozruch vyvolala aj pre výroky bývalého Trumpovho poradcu Stephena Bannona, ktorý v nej spomína kontakty Trumpových ľudí vrátane jeho rodiny s Rusmi počas predvolebnej kampane.

Trump to odmieta, v rámci federálneho vyšetrovania možného ruského vplyvu na kampaň však americké médiá špekulovali o tom, že vyšetrovateľ Robert Mueller sa už snaží dohodnúť termín výsluchu šéfa Bieleho domu. Trump vyhlásil, že jeho výsluch považuje za nepravdepodobný.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Donald Trump