Nemecká tlač: Zeman rozdeľuje, jeho porážka by bola dobrým dňom

Porážka Miloša Zemana v prezidentských voľbách by bola dobrým dňom pre Česko i Európu, je o tom presvedčený nemecký denník Süddeutsche Zeitung. Súčasný prezident krajinu rozdeľuje populizmom a provokáciami, konštatuje zase server magazínu Spiegel. Českým prezidentským voľbám, ktorých prvé kolo sa uskutoční v piatok a sobotu, sa nezvyčajne široko venujú aj ďalšie médiá.

12.01.2018 13:00
debata (64)

Nemecká tlač: Čaká Česko bez Zemana lepšia budúcnosť?

Süddeutsche Zeitung v súvislosti s voľbami píše aj o spojenectve Zemana a premiéra Andreja Babiša, ktorého Zeman napriek podozreniu z podvodu presadzuje za premiéra, aby si sám zabezpečil moc. Bavorský denník takýto postup považuje za prelomenie tabu v rámci Európskej únie.

Ako Zeman, tak Babiš majú podľa denníka „flexibilný vzťah“ k právnemu štátu, čo je však polovici Čechov srdečne jedno. Pre druhú polovicu je k dispozícii presvedčivý prezidentský protikandidát Jiří Drahoš, ktorý odmieta populizmus a vystupuje jasne proeurópsky. „Nielen Čechom možno priať, aby Miloš Zeman musel čoskoro odovzdať kľúče od pražského sídla prezidenta. Bol by to dobrý deň – pre Česko a pre Európu,“ mieni Süddeutsche Zeitung.

Spiegel: Najhoršia voľba

Server magazínu Spiegel svoj článok nazval „Najhoršie voľba“ a pripomína v ňom okrem iného rad Zemanových kontroverzných výrokov, či už smerovali na adresu novinárov, abstinentov alebo moslimov. „Keď chce český prezident Miloš Zeman vtipkovať, je to často mimo – potom pôsobí, akoby sa už neovládal. Ale mnoho z toho, čo 73-ročný politik hovorí, je vedomá hra alebo zámerná provokácia,“ mieni Spiegel.

Magazín Zemana charakterizuje ako favorita v prvom kole prezidentského hlasovania, v druhom kole by to však mohol mať ťažké, pretože jeho osobnosť a vystupovanie Čechov v posledných rokoch rozdelili – „zhruba polovica voličov ho v žiadnom prípade nechce znovu vidieť v úrade“. Za Zemanovho najväčšieho súpera aj Spiegel označuje Drahoša, ktorého vníma ako protiklad súčasného prezidenta.

Český Trump?

Českým prezidentským voľbám sa venuje aj rozhlasová a televízna stanica MDR, podľa ktorej Zeman rád provokuje a predhadzuje sa mu, že rozdeľuje spoločnosť svojim proruskými a pročínskými názormi. MDR sa zmieňuje aj o zdravotnom stave politika, ktorý podľa neho niekedy pôsobí neprítomne.

O politicky neistých časoch v Česku zase píše denník Schwäbische Zeitung, podľa ktorého je Zeman niektorými vnímaný ako český Trump.

Ruská tlač: Zeman môže prehrať v druhom kole

Proruský kandidát Miloš Zeman môže vyhrať prvé kolo prezidentských volieb v Česku, ale prehrať v kole druhom, napísal ruský liberálny denník Kommersant a upozornil, že Jiří Drahoš by pre Rusko nebol takým výhodným partnerom.

Hlavný duel podľa Kommersantu zvedú uchádzači s protichodnými názormi: v prieskumoch favorizovaný Zeman odmieta prijímať utečencov a Rusko považuje za strategického partnera, zatiaľ čo jeho hlavný súper Jiří Drahoš pripúšťa prijatie časti migrantov a obviňuje Rusko zo zasahovania do českých volieb. Za tretieho z favoritov denník označil Michala Horáčka.

Kandidát na prezidenta ČR Jiří Drahoš. Foto: Reuters, DAVID W CERNY
jiri drahos Kandidát na prezidenta ČR Jiří Drahoš.

„Z deviatich kandidátov osem podporuje členstvo Česka v Európskej únii, pripúšťa prijatie 2 600 utečencov v rámci prerozdelenia a sú proti zrušeniu sankcií proti Rusku,“ poznamenal denník s tým, že Zemanov súper v druhom kole môže získať väčšinu voličov vyradených kandidátov.

"Hoci Miloš Zeman vedie, nestačia mu hlasy na to, aby získal absolútnu väčšinu a obmedzil voľby na jedno kolo. Všetci opýtaní experti sa prikláňajú k tomu, že sa druhé kolo uskutoční. A neexistuje záruka, že víťaz prvého kola vyhrá aj v kole druhom " poznamenal denník.

Dodal však, že ani v prípade víťazstva Drahoša nemusia byť podľa politológa Vadima Truchačova perspektívy rusko-českých vzťahov až také zlé: Drahoš nie je najhorší variant z kandidátov a tiež sľubuje obmedziť zásahy do politiky na minimum a sústrediť sa na reprezentatívnu funkciu, ako to prezidentovi predpisuje česká ústava.

Každopádne sa experti zhodujú, že postoj kandidátov k Rusku nie je pre českých voličov tým hlavným, viac sa ich dotýkajú vzťahov s EÚ a domáce záležitosti. Ale proti Drahošovi sa podľa Truchačova môže obrátiť skutočnosť, že na rozdiel od Zemana je ochotný prijať istý počet utečencov.

Ukrajinská pravda: Zeman kráča k víťazstvu

Denník Ukrajinskú pravda napísal, že „proruský kandidát Zeman kráča k víťazstvu“ aj s kontroverznými výrokmi o anektovanom Kryme a s problémami s alkoholom.

Denník upozorňuje, že Zeman má šancu zostať vo funkcii. „Hoci v Česku má prezident skôr ceremoniálne funkcie, aktuálna hlava štátu bola ustavične v centre pozornosti ako doma, tak v zahraničí. To mu umožnili škandály. Zeman ustavične niekoho kritizuje – politikov, eurokratov, migrantov, gayov – a vytvára si imidž obrancu obyčajných ľudí. A ešte sa kamaráti s Vladimirom Putinom, kritizuje protiruské sankcie a navrhuje odpustiť Rusku anexiu Kryme za peňažnú kompenzáciu Ukrajine,“ napísal denník.

zväčšiť Žena prechádza popred poškodený bilboard Miloša... Foto: Reuters, DAVID W CERNY
cesko, volby, zeman, bilboard Žena prechádza popred poškodený bilboard Miloša Zemana v Prahe.

Český prezident síce netvorí zahraničnú politiku štátu, ale podľa denníka nemožno podceňovať jeho vplyv, a to tým skôr, že „premiér osobne závisí od prezidenta“. Vláda síce nemá väčšinu v parlamente, ale prezidentova podpora pomáha Andrejovi Babišovi zotrvať pri kormidle. Ak Zeman vyhrá, prudko vzrastú Babišove šance ďalej vládnuť – a na oplátku Zeman získa možnosť svoje nápady presadiť vo vláde.

Našťastie však podľa komentátora predstava znovuzvolenia proruského prezidenta neteší všetkých Čechov, Zemanovo počínanie ostro kritizujú prakticky všetci ostatní kandidáti, „a to dáva nádej, že kandidát, ktorý sa dostane spolu s ním do finále, dokáže spojiť všetky protestné hlasy a vyhrať.“

Bookmakeri však čím ďalej, tým viac veria v Zemanovo víťazstvo. Ono totiž spojiť hlasy kriticky naladených voličov nie je až také jednoduché, a to aj vinou doslova dosť chudobnej Drahošovej kampane.

Politico: Víťazstvo Zemana by podporilo euroskeptikov

Víťazstvo hlavy českého štátu Miloša Zemana by euroskeptickým lídrom v Európe poskytlo oporu na ďalších päť rokov. Na svojom webe to napísala európska mutáci& magazínu Politico. Web za najväčšieho rivala súčasného prezidenta vzhľadom na prieskumy verejnej mienky považuje Jiřího Drahoša, ktorého najväčším mínusom je nudnosť.

„Tento 68-ročný kandidát vyzerá profesorský a v kondícii, na svojom webe aj zverejnil video, ako behá, o témach diskutuje triezvo, vážne a bez straníckych spôsobov,“ uviedol Politico.

„Naopak Zeman sa javí ako starší než jeho skutočných 73 rokov, chodí s palicou pre cukrovka a je neslávne preslávený mnohoročným alkoholizmom a štvavou rétorikou,“ dodal magazín.

Kým víťazstvo Zemana zabezpečí euroskeptickým predákom na ďalších päť rokov oporu, Drahoš na Hrade by naopak pôsobil ako protiváha nového populistického premiéra Andreja Babiša.

Za nevýhodu, ale aj prínos, politológovia v prípade Drahoša považujú jeho umiernený štýl a chýbajúci šmrnc, napísal Politico. To sa v roku 2013 vypomstilo Janovi Fischerovi, ktorý bol síce favoritom volebných prieskumov, ale do druhého kola sa neprebojoval. Magazín zároveň poznamenal, že keď príde reč na Zemana, nezdráha sa jeho protikandidát žiadnych výpadov.

„Ak je Zeman protiklad prezidenta Václava Havla, Drahoš je plným nositeľom tradícií tohto niekdajšieho disidenta a dramatika (Havla) a tiež prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka,“ mieni Politico.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #české prezidentské voľby