Kandidát ruských komunistov prekvapil: Má miliónový majetok a účty v Európe

Kandidát ruských komunistov na prezidentský úrad Pavel Grudinin prekvapil svojich stúpencov, keď vo výkaze o majetku, nutnom pre úradnú registráciu, priznal miliardový majetok.

12.01.2018 21:31
Pavel Grudinin Foto:
Pavel Grudinin.
debata (39)

Podľa agentúry Interfax sa ukázalo, že má v zahraničí uložené cenné papiere a navyše účty v piatich rakúskych bankách. Pred registráciou sa vraj majetku zbavil, a teda kandidovať podľa volebnej komisie môže.

Komunisti v minulosti doteraz vždy postavili do prezidentských volieb svojho predsedu Gennadija Zjuganova, ale tentoraz padla voľba na pomerne málo známeho Grudinina. Päťdesiatsedemročný poľnohospodár má v dokladoch v rubrike zamestnaní uvedené, že je riaditeľom Leninovho sovchozu neďaleko Moskvy. Členom komunistickej strany nie je, ale jej politiku vraj podporuje.

Z Grudininovho majetkového priznania vyplýva, že za posledných šesť rokov zarobil 160 miliónov rubľov (2,3 milióna eur). V piatich rakúskych bankách má na účtoch ďalších 14 miliónov, a okrem toho je vlastníkom akcií v hodnote 7,5 miliardy rubľov (109 miliónov eur). Svojich aktív sa v minulých dňoch vraj „zbavil“, a tak ho mohla dnes ruská ústredná volebná komisia ako kandidáta zaregistrovať.

Prezidentské voľby sa v Rusku konajú 18. marca. Prakticky istým víťazom je doterajší prezident Vladimír Putin, o druhé miesto by podľa prieskumov mal Grudinin súperiť s predsedom nacionalistov Vladimirom Žirinovským.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #majetok #prezidentské voľby #komunisti