Jadrová dohoda s Iránom bude žiť, Trump predĺži pozastavenie sankcií

Americký prezident Donald Trump predĺži dočasné pozastavenie sankcií voči Iránu, čím ponechá v platnosti historickú jadrovú dohodu z roku 2015 ešte najmenej niekoľko mesiacov.

12.01.2018 22:15 , aktualizované: 13.01.2018 11:37
debata (5)

Informovali o tom v piatok nemenovaní americkí predstavitelia. Toto rozhodnutie urobil Trump napriek svojim sľubom z minulosti, že jadrovú dohodu s Iránom zruší, napísala tlačová agentúra AP.

Predĺženie dočasného pozastavenia sankcií má Biely dom oficiálne oznámiť v piatok. Budú ho však sprevádzať ďalšie, cielené sankcie voči Iránu za jeho raketový program a strohé varovanie, že Trump od dohody vyrokovanej administratívou prezidenta Baracka Obamu odstúpi, ak do jari nenastane výrazný posun v súvisiacich rokovaniach. Práve vtedy totiž vyprší nasledujúci posledný termín pre predĺženie uvoľnenia sankcií voči Iránu.

Informácie poskytli traja predstavitelia, ktorí si neželali byť menovaní, pretože nie sú poverení verejne diskutovať o rozhodnutí pred jeho oficiálnym oznámením.

Irán odmietol Trumpovu požiadavku

Irán odmietol akceptovať akékoľvek zmeny vo svojej jadrovej dohode z roku 2015. Teherán tak reagoval na rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa, že ak európski spojenci neupravia v dohode niektoré „závažné nedostatky“, za niekoľko mesiacov od dohody odstúpi. Informovala o tom agentúra AP.

Vo vyhlásení, z ktorého citovala štátna agentúra IRNA, ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Irán „nebude v dohode akceptovať žiadnu zmenu, a to ani dnes, ani v budúcnosti.“ Irán dodal, že „neprijme žiadne kroky nad rámec svojich záväzkov“.

Ďalšie sankcie

Súčasne s Trumpovým vyhlásením uvalilo americké ministerstvo financií nové sankcie na 14 iránskych fyzických a právnických osôb. Tie sa však netýkajú jadrového programu Teheránu, ale jeho programu vývoja, výroby a šírenia balistických striel.

Irán v tejto súvislosti reagoval, že USA v rámci rozhodnutia uvaliť sankcie na šéfa iránskej justície prešli za „červenú čiaru“. Sankcie sú podľa Iránu v rozpore s medzinárodným právom a americkými záväzkami a mohli by vyvolať „silnú reakciu“ Iránu.

Irán a šesť veľmocí – Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA – dospeli v roku 2015 k prelomovej dohode o jadrovom programe Teheránu, čím zavŕšili viac než desaťročie rokovaní na túto tému. Na jej základe boli zmiernené sankcie OSN, EÚ a USA voči islamskej republike výmenou za to, že Irán dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Donald Trump