Česko si druhý deň volilo prezidenta. Priebeh sme sledovali online

V Českej republike pokračovalo v sobotu druhým dňom prvé kolo prezidentských volieb, ktorých favoritom je súčasný prezident Miloš Zeman.

13.01.2018 08:34 , aktualizované: 14:01
zeman, cesko, volby Foto: ,
Prezidentský kandidát a súčasná hlava štátu Miloš Zeman pri hlasovaní v prvom kole českých prezidentských volieb.
debata (46)

Najväčšiu šancu poraziť ho má bývalý predseda českej akadémie vied Jiří Drahoš.

Volebné miestnosti sa otvorili o 8.00 h a zatvorilo sa o 14.00 h. Väčšina výsledkov by mala byť podľa odhadov známa do sobotňajšieho večera, vyplýva z informácií spravodajského kanála verejnoprávnej Českej televízie ČT24.

O post prezidenta sa uchádza okrem Zemana a Drahoša sedem ďalších kandidátov. Ak nikto z nich nezíska nadpolovičný počet hlasov, dvaja najsilnejší kandidáti zabojujú o post hlavy štátu 26. a 27. januára v druhom kole.

Online z českých prezidentských volieb prináša ČTK

Piatkový úvodný deň druhej priamej voľby prezidenta v histórii Česka sprevádzal značný záujem voličov. Celková účasť by sa podľa predpokladov rovnako ako pred piatimi rokmi mohla pohybovať okolo 60 percent, uviedla Česká televízia. Volebná účasť v okrskoch sa v sobotu okolo 11:00 najčastejšie pohybovala medzi 50 a 55 percentami.

Pri prvej priamej voľbe hlavy štátu v Česku pred piatimi rokmi účasť v prvom kole presiahla 61 percent.

V piatok prišli podľa českých médií k urnám zhruba dve pätiny voličov, medzi nimi všetci deviati prezidentskí kandidáti.

Priebeh volieb prvého dňa poznačil popoludňajší incident z 13. pražského obvodu, kde polonahá aktivistka feministického hnutia Femen, Ukrajinka Anželina Diašová, na prvý raz zabránila odvoliť úradujúcemu prezidentovi Milošovi Zemanovi, ktorému sa postavila do cesty s nápisom Zeman – Putin's slut (Zeman – Putinova fľandra) na hrudi. Ochranka zasiahla, ženu zadržali a prezidentovi po krátkom čase umožnili vhodiť hlas do urny.

Aktivistku polícia vyšetruje pre podozrenie z trestného činu výtržníctva. Podľa policajného hovorcu chcú kriminalisti prípad vyriešiť v skrátenom prípravnom konaní a odovzdať ho čo najrýchlejšie súdu. Žena bola umiestnená do cely predbežného zadržania, kde môže byť maximálne 48 hodín.

Incident vo volebnej miestnosti v Prahe zaujal médiá po celom svete. Píšu o ňom európske spravodajské weby, médiá na Ukrajine a v Rusku, incident zmienila vo svojom spravodajstve tiež agentúra Nová Čína. O udalosti informujú napríklad aj weby v Indii, agentúrne spravodajstvo o ňom prevzali internetové stránky celoštátnych aj lokálnych médií v Spojených štátoch.

Prezidentskí kandidáti v Českej republike

  • Miloš Zeman, 73-ročný obhajca funkcie. Kandiduje ako nezávislý, formálne ho navrhla jeho manželka Ivana, keď oznámila, že zozbieral takmer 104-tisíc podpisov od občanov. Zemanovi kritici majú pochybnosti o jeho zdravotnom stave, ale on im opakovane odkazuje, že je spôsobilý vykonávať ďalší päťročný mandát.
  • Jiří Drahoš, 69-ročný profesor fyzikálnej chémie. Do marca 2017 pôsobil ako riaditeľ Akadémie vied ČR. Tiež kandiduje ako nezávislý, jeho kandidatúru podporilo viac ako 141-tisíc ľudí. Sympatie mu vyjadrili viacerí ľavicoví aj pravicoví politici. Na Hrad by chcel priniesť politickú slušnosť, ktorá podľa neho Zemanovi chýba.
  • Michal Horáček, 65-ročný boháč. Aj on sa snaží získať si voličov ako nestraník. Zozbieral takmer 87-tisíc podpisov. Celú kampaň si financuje sám. Tento známy textár a spisovateľ zbohatol ako spoluzakladateľ stávkovej kancelárie Fortuna. Skupina Penta Investments ju v roku 2004 kúpila za 2,4 miliardy českých korún.
  • Mirek Topolánek, 61-ročný niekdajší premiér. Úmysel kandidovať oznámil v poslednej chvíli. Postavilo sa zaňho desať senátorov. V minulosti šéfoval Občianskej demokratickej strane, ale oficiálne nie je jej uchádzačom. Po odchode z politiky sa živí ako manažér v energetických spoločnostiach. Podporuje ho časť pravice.
Miloš Zeman
Mirek Topolánek
+6Vratislav Kulhánek
  • Pavel Fischer, 52-ročný exdiplomat. Bývalý veľvyslanec vo Francúzsku je považovaný za odborníka na medzinárodné a bezpečnostné záležitosti. Robil aj poradcu na Hrade u Václava Havla. Získal podpisy 17 senátorov. Od roku 2015 bol riaditeľom Ústavu empirických výskumov STEM (zaoberá sa prieskumami v spoločnosti).
  • Jiří Hynek, 57-ročný zbrojár. Kandiduje za stranu Realisti, ktorú zakladal. Tá síce nemá zastúpenie v parlamente, ale zohnal podporu od 29 poslancov. Od roku 2011 je šéfom Asociácie obranného a bezpečnostného priemyslu ČR. Presadzuje obnovenie povinnej vojenskej služby, lebo podľa neho mladým chýba disciplína a tréning.
  • Vratislav Kulhánek, 74-ročný manažér. Býval šéfom Českého hokejového zväzu a stál aj na čele Združenia automobilového priemyslu ČR. Kandidatúru mu odobrilo 24 poslancov. O funkciu sa uchádza pod hlavičkou ODA, politickej strany novo založenej v roku 2016. Ako jeden z mála uchádzačov podporuje zavedenie eura.
  • Petr Hannig, 71-ročný umelec. Vzdal úsilie zozbierať potrebný počet podpisov od občanov, uspel u 26 poslancov. Je spevák, skladateľ, producent a hudobný vydavateľ. Ako politik zakaždým pohorel – až osemkrát kandidoval do Senátu, ale ani raz nepostúpil do druhého kola volieb. Bol by za referendum o odchode z EÚ.
  • Marek Hilšer, 41-ročný lekár a občiansky aktivista. Nezohnal dostatok podpisov medzi občanmi, na Hrade by ho však radi videli 11 senátori (predovšetkým ide o nezávislých). Vyučuje v Prahe na lekárskej fakulte, vo výskume sa venuje boju proti rakovine. Tri roky strávil v Keni ako zdravotnícky dobrovoľník.
46 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby #český prezident #české prezidentské voľby