Trump podstúpil zdravotnú prehliadku, psychiku lekári neskúmali

Americký prezident Donald Trump podstúpil svoju prvú zdravotnú prehliadku vo funkcii prezidenta vo vojenskej nemocnici Waltera Reeda.

13.01.2018 09:12
trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump a lekár Bieleho domu Ronny Jackson.
debata (6)

Podľa lekára Ronnyho Jacksona je hlava štátu vo výbornom stave, uviedla agentúra Reuters.

Sedemdesiatje­denročný Trump preventívnu kontrolu absolvoval v čase, keď novo vydaná kniha novinára Michaella Wolffa s názvom „Ohnivá zloba: Vo vnútri Trumpovho Bieleho domu“ spochybňuje jeho schopnosti a duševné zdravie.

K avizovanej kontrole Biely dom uviedol, že Trump nepodstúpil psychiatrické vyšetrenie.

Nezmienil sa ani o žiadnom type kognitívneho skríningu, ktorý by zahŕňal preverenie neurologických funkcií a pamäti. Takáto vyšetrenia bežne nie sú súčasťou preventívnych prehliadok, hoci ich systém zdravotného poistenia Medicare v rámci výročnej prevencie seniorom po novom ponúka.

Som geniálny a emočne vyrovnaný

Trump strávil v nemocnici zhruba tri hodiny a potom odletel na Floridu, kde tradične trávi víkendy. Lekári Trumpovi merali krvný tlak, hladinu cholesterolu a cukru v krvi, srdcovú frekvenciu a tiež hmotnosť.

Hoci pre prezidentov nie sú takéto kontroly povinné, pravidelne tak robia a po prehliadkach uverejňujú lekárske správy s konštatovaním, že sú pre výkon funkcie spôsobilí.

Prezident informácie uvedené vo Wolffovej knihe považuje za lživé, špekulácie, že je duševne nespôsobilý viesť krajinu, odmieta a tvrdí, že je naopak geniálny a emočne vyrovnaný.

Vedie sedavý spôsob života

Posledné údaje o Trumpovom zdravotnom stave pochádzali zo septembra 2016, teda ešte z doby kampane.

Trumpov dlhoročný lekár Harold Bornstein vtedy tiež konštatoval, že realitný magnát sa teší výbornému zdraviu. O rok skôr v roku 2015 Bornstein vyhlásil, že v prípade Trumpovho zvolenia bude mať Amerika vôbec najzdravšieho prezidenta.

V porovnaní so svojimi predchodcami Trump vedie ale skôr sedavý spôsob života. Aj informácie z jeho okolia nevypovedajú o tom, že príliš dbá o zdravú výživu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #duševné zdravie #zdravotná prehliadka