Strelec z Las Vegas útok dlho plánoval, chcel skomplikovať vyšetrovanie

Stephen Paddock spustil 1. októbra v Las Vegas streľbu z výškového hotela na účastníkov neďalekého koncertu country hudby a zabil 58 ľudí.

13.01.2018 17:20
Stephen Paddock Foto:
Stephen Paddock na staršej fotografii.
debata (2)

Zo súdnych dokumentov vyplýva, že strelec Stephen Paddock útok dlhodobo plánoval a snažil sa skomplikovať následné vyšetrovanie. Informovala o tom v sobotu americká televízna stanica CNN.

V dokumentoch, ktoré boli zverejnené v piatok, sa okrem iného píše o výmene tajných emailov, ku ktorým došlo dva mesiace pred útokom. Emailová komunikácia prebiehala medzi dvoma účtami a vyšetrovatelia predpokladajú, že minimálne jeden z nich mal k dispozícii Paddock. Nebolo pritom jasné, či si Paddock preposielal poštu sám medzi dvoma účtami, alebo či komunikoval s ďalšou osobou. Úrady po streľbe opakovane tvrdili, že Paddock nemal žiadnych komplicov, pripomína CNN.

V dokumentoch sa tiež uvádza, že Paddockova priateľka Marilou Danleyová vyšetrovateľom povedala, že „príležitostne plnila zásobníky na (Paddockových) zbraniach“, takže na nich zrejme budú jej odtlačky. Danleyová vypovedala, že nemala potuchy o tom, aký masaker plánuje Paddock, keď ju posielal na návštevu rodiny do zahraničia.

Vo zverejnených dokumentoch sa tiež píše, že Paddock sa zrejme liečil „bližšie nešpecifikované zdravotné ťažkosti“.

V piatok zverejnené dokumenty obsahujú informácie z vyšetrovania, ktoré boli aktuálne necelý týždeň po útoku. Nie je preto isté, či odvtedy vyšetrovatelia v niektorých aspektoch nedospeli k odlišných alebo presnejším záverom.

Stephen Paddock spustil 1. októbra v Las Vegas streľbu z výškového hotela na účastníkov neďalekého koncertu country hudby. Na koncerte v blízkosti hotela bolo zhruba 22.000 ľudí. Paddock sa ešte pred príchodom špeciálneho komanda zastrelil. Útok si vyžiadal 59 mŕtvych (vrátane páchateľa) a 527 zranených.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #USA #terorista #Stephen Paddock #útok v Las Vegas