Politológ Cabada: Ak Zeman v 2. kole prehrá s Drahošom, skončí sa jedna éra

Ak o dva týždne v druhom kole prezidentských volieb Miloš Zeman prehrá s Jiřím Drahošom, potom by spolu s výsledkom Mirka Topolánka mohlo ísť o dva symboly konca jednej veľkej éry českej politiky. V sobotňajšom rozhovore pre TASR to uviedol český politológ Ladislav Cabada.

13.01.2018 17:54
cesko, volby, zeman, bilboard Foto: ,
Žena prechádza popred poškodený bilboard Miloša Zemana v Prahe.
debata (17)

„Miloš Zeman v prvom kole jednoznačne vyhral, podľa očakávania. Avšak nakoniec dostal menej ako 40 percent hlasov, čo je vzhľadom na veľkú časť predchádzajúcich prieskumov verejnej mienky relatívne nízke číslo. Navyše pohľad na výsledky ďalších kandidátov, ktorých voliči by k nemu v druhom kole mohli inklinovať (Topolánek, Hannig, Hynek a Kulhánek) ukazujú, že potenciál navýšenia počtu voličov pre druhé kolo je pomerne malý,“ zhodnotil docent pražskej Metropolitnej univerzity krátko po voľbách.

Uprednostnia umierneného Drahoša

Druhé miesto Jiřího Drahoša prieskumy dlhodobo predpovedali, avšak to, že získa nad 25 percent, rozhodne isté nebolo, myslí si politológ. „Ukazuje sa, že práve Drahoš sa stal tým kandidátom, ktorého si tá časť voličov, ktorá hľadá iného prezidenta – a teraz nemyslím len menovite, ale najmä štýlom úradovania -, spojila s nádejami na zmenu,“ tvrdí Cabada.

Za Zemanom a Drahošom nasledovali s podobným počtom hlasov Pavel Fischer, Michal Horáček a Marek Hilšer. „Voliči týchto kandidátov budú zrejme v druhom kole volieb uprednostňovať ‚umierneného‘ Jiřího Drahoša pred ‚nekontrolovaným‘ Milošom Zemanom,“ domnieva sa Cabada.

Politológ zhodnotil aj výsledky týchto kandidátov. “Dobrý výsledok Pavla Fischera ukazuje, že prihlásiť sa k proeurópskej politike a odkazu Václava Havla nemusí znamenať neúspech. Sám som zvedavý, ako Pavol Fischer s týmto potenciálom naloží. Dobre sa umiestnil aj Marek Hilscher, zjavný dedič voličov Vladimíra Franza, čo naznačuje aj jeho podpora zo strany Pirátov. Predviedol zaujímavú, kultivovanú kampaň a aj on môže do budúcna tento kapitál zaujímavo využiť," domnieva sa Cabada.

Horáčkov neúspech

Ako neúspech bude výsledky prvého kola prezidentských volieb v ČR podľa politológa hodnotiť Michal Horáček. „Už dlhšie videl, že medzi prvých dvoch sa pretlačí len ťažko, snažil sa tento trend zvrátiť útokmi na Jiřího Drahoša, s ktorým nepochybne zdieľa podobného voliča, to mu však nakoniec asi skôr poškodilo,“ uviedol český politológ.

Ďalším jasným porazeným je podľa Cabadu aj Mirek Topolánek. „Ako predseda ODS doviedol stranu k historickému víťazstvu s 35,5 percenta (hlasov) v roku 2006. Avšak jeho neskorý vstup do volieb a kampaň založená na niekoľkých heslách zjavne nezafungovali. Ak o dva týždne Miloš Zeman prehrá s Jiřím Drahošom, potom by spolu s výsledkom Mirka Topolánka mohlo ísť o dva symboly konca jednej veľkej éry českej politiky,“ uzavrel Cabada.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #české voľby #Jiří Drahoš #české prezidentské voľby