Babiš: Ak chce Zeman uspieť, mal by upustiť od orientácie na Východ

Český premiér Andrej Babiš (ANO) zagratuloval v sobotu obom postupujúcim kandidátom prezidentských volieb - súčasnej hlave štátu Milošovi Zemanov i jeho rivalovi Jiřímu Drahošovi.

13.01.2018 21:07
debata (25)

Hnutie ANO nemalo pred voľbami záväzné voličské odporúčanie, premiér však oznámil, že bude voliť Miloša Zemana. Na tom nehodlá podľa svojho aktuálneho vyjadrenia nič meniť ani v druhom kole. Súčasne ale upozornil, že aj keď Zeman zvíťazil výraznejšie než pred piatimi rokmi, situácia sa zmenila, informuje Česká televízia.

Babiš si na adresu Zemana aj zažartoval

„Pokiaľ chce uspieť v druhom kole, mal by deklarovať, že nechce našu krajinu orientovať na Východ. Že nechce našu krajinu orientovať na Rusko alebo na Čínu, a že to robí výlučne pre naše firmy, aby tam robili biznis,“ vyhlásil Babiš. Na úvod žartom pripomenul, že Zeman ho považuje za politika, ktorý príliš nerozumie zahraničnej politike.

V prospech Zemana by podľa Babiša mohlo prehovoriť aj to, ak by sa dištancoval od niektorých svojich spolupracovníkov, „ktorí mu kazia povesť“, a zúčastnil sa aspoň na dvoch televíznych debatách, ktorým sa v rámci predvolebnej kampane dosiaľ vyhýbal. Zároveň by sa mal Zeman podľa Babiša snažiť sceliť rozdelenú spoločnosť.

Zemanovi vyjadrili podporu strany KSČM a SPD

Po sčítaní odovzdaných hlasov zo 100 percent volebných okrskov zvíťazil v prvom kole českých prezidentských volieb súčasný prezident Miloš Zeman so ziskom 38,56 percenta, na druhom postupovom mieste skončil akademik Jiří Drahoš, ktorého podporilo 26,60 percenta voličov. Volebná účasť dosiahla 61,92 percenta.

Zemanovi vyjadrili podporu v druhom kole strany KSČM a SPD, Drahošovi gratulujú strany napravo od stredu. Drahošovi ponúkli podporu neúspešní kandidáti Pavel Fischer, Marek Hilšer, Mirek Topolánek, Michal Horáček a Vratislav Kulhánek. Petr Hannig podporil Zemana, zatiaľ čo Jiří Hynek sa ešte v tejto záležitosti rozhodne.

U voličov, ktorí hlasovali v zahraničí, zvíťazil Jiří Drahoš, ktorý získal vyše 5500 hlasov. Druhé miesto patrí Pavlovi Fischerovi, tretie miesto obsadil Marek Hilšer, štvrté Michal Horáček a piate Miloš Zeman.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #české prezidentské voľby