Tuniská vláda po vlne protestov ohlásila sériu sociálnych reforiem

Tuniská vláda oznámila sériu sociálnych reforiem, informoval server BBC. Kabinet o nich mimoriadne rokoval v reakcii na týždeň trvajúce protesty vyvolané zdražovaním a vládnymi úspornými opatreniami, počas ktorých bolo zatknutých vyše 800 ľudí.

14.01.2018 16:48
tunisko, protest, demonstracia Foto: ,
V uliciach hlavného mesta Tuniska sa zišli napriek oznámeniu vlády o sociálnych opatreniach stovky ľudí aj v nedeľu.
debata

Aj napriek oznámeniu vlády v nedeľu v uliciach hlavného mesta demonštrovali proti úsporným opatreniam ďalej stovky ľudí, napísala agentúra Reuters.

Parlament bude na návrh vlády rokovať o reforme zdravotníctva, bytovej politiky a o väčšej finančnej pomoci ľuďom v núdzi, uviedli predstavitelia kabinetu. Ministerstvo sociálnych vecí neskôr oznámilo, že vláda navrhla zvýšiť rozpočet na sociálne dávky ľuďom v núdzi o 170 miliónov dinárov (57,7 milióna eur). „Týka sa to 250 000 rodín,“ uviedol minister sociálnych vecí. „Navýšenie pomôže chudobným a strednej triede,“ dodal.

Vrecká máme prázdne

K pokojnému protestu sa v uliciach hlavného mesta Tunisu zišli napriek oznámeniu vlády stovky ľudí aj v nedeľu. Demonštrovali proti zvyšovaniu cien a novým daniam. Jedna manifestácia sa odohrala pred sídlom odborov, niekoľko ďalších na iných miestach centra hlavného mesta, kde bola nasadená aj poriadková polícia.

„Vrecká máme prázdne kvôli nespravodlivým rozhodnutiam vlády,“ povedal jeden z protestujúcich menom Fuád. „Som profesor a moja manželka je učiteľka, a napriek tomu máme problémy zabezpečiť všetko, čo potrebujeme,“ dodáva. „Slobodu slova sme získali až po revolúcii v roku 2011. V uliciach zostaneme, kým si nevybojujeme aj svoje hospodárske práva,“ povedal.

Deväť vlád od roku 2011

Tunisko je označované za jediný prípad úspešného prechodu k demokracii v rámci revolúcie takzvanej arabskej jari. Od zosadenie autoritárskeho prezidenta Zína Abidína bin Alího sa však v krajine vystriedalo deväť vlád a žiadna z nich sa nedokázala vysporiadať s vážnymi ekonomickými problémami, nehľadiac na vysokú miere korupcie a teroristické hrozby.

Pred rokom pristúpil Medzinárodný menový fond (MMF) výmenou za ekonomické reformy na program štvorročnej finančnej pomoci Tunisku v celkovej výške asi 2,8 miliardy dolárov (2,3 miliardy eur). V decembri MMF Tunis vyzval, aby pristúpil k „nevyhnutnému“ zníženiu deficitu štátneho rozpočtu.

Tlač poškodzuje obraz Tuniska

Hoci sa tuniský premiér Júsuf Sahid pokúšal Tunisanov upokojiť tvrdením, že rok 2018 bude posledným „ťažkým“ rokom, ľudia v reakcii na úsporné opatrenia vlády vyšli do ulíc.

Počas demonštrácií, ktoré sa v niekoľkých tuniských mestách konali od pondelka, bolo pre podozrenie z násilného správania, lúpenie a rabovanie zatknutých 803 osôb a 97 členov ozbrojených zložiek bolo zranených, oznámilo v sobotu tuniské ministerstvo vnútra. Znepokojenie nad počtom zadržaných prejavila už v piatok OSN. Tuniský prezident Kaíd Sibsí obvinil zahraničnú tlač, že nepokoje „zveličuje“ a poškodzuje obraz Tuniska.

debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #protesty #Tunisko #zdražovanie #úsporné opatrenia