Na Filipínach sa prebúdza sopka, úrady evakuovali skoro 15 000 ľudí

Filipínske úrady evakuovali skoro 15 000 ľudí žijúci okolo tamojšej najaktívnejšej sopky Mayon, ktorá po miernych výbuchoch chrlí lávu a podľa odborníkov môže byť ešte viac eruptívna.

15.01.2018 07:24 , aktualizované: 15:44
Mayon, sopka Foto:
Sopka Mayon na Filipínach.
debata

Takmer 15 000 ľudí už bolo evakuovaných z oblasti okolia sopky Mayon na juhu hlavného filipínskeho ostrova Luzon. Vulkán chrlí prach a plyny, z kráteru dnes po slabšej erupcii vytiekla láva a experti upozorňujú, že by sopka mohla v blízkom období mohutne explodovať. V nedeľu filipínske úrady zvýšili varovanie na tretí stupeň päťstupňovej škály.

Pred možnosťou silnej erupcie sopky Mayon v najbližších dňoch či týždňoch varuje na svojich internetových stránkach i české ministerstvo zahraničia. Vulkán, ktorý sa nachádza v provincii Albay, je na Filipínách významným turistickým cieľom. Ministerstvo v súvislosti s aktivitou vulkánu odporúča, aby sa cestovatelia vyhýbali nebezpečným oblastiam, sledovali situáciu a dbali na pokyny miestnej samosprávy.

Filipínsky vulkanologický a seizmologický ústav dnes podľa agentúry AP oznámil, že na vrchole najaktívnejšej filipínskej sopky sa hromadí magma a láva dnes ráno začala vytekať z kráteru na svah.

Vulkán, týčiaci sa do výšky 2462 metrov, chrlil už v predchádzajúcich dňoch popol, žeravé kamene a bahno. V nedeľu večer bolo i cez mohutný oblak, ktorý sopku halí, vidieť do červena rozžeravený kráter vulkána. Letisko vo filipínskej metropole Manile oznámilo, že letecká spoločnosť Cebu Pacific zrušila kvôli zlej viditeľnosti v nedeľu i dnes lety do mesta Legazpi, metropole provincie Albay, nad ktorou sa sopka týči.

Pri najničivejšej erupcii sopky Mayon vo februári 1814 zahynulo 1200 ľudí a prúd vulkanického bahna celkom zničil obec Cagsawa, z ktorej sa do súčasnosti zachovala len ruina kostolnej veže. V máji 2013 erupcia sopky Mayon zabila pät turistov, vrátane troch Nemcov, ktorí sa napriek varovaniam vydali k vrcholu hory. Poslední výbuch bol registrovaný v roku 2014 a vynútil si evakuáciu tisícov ľudí.

Filipínski vulkanológovia varujú, že v nasledujúcich dňoch by mohla znovu nastať mohutná erupcia. Úrady vyzvali, aby sa ľudia nezdržovali v nebezpečnej zóne s polomerom šesť kilometrov okolo sopky.

Z oblasti okolia sopky odišlo do bezpečia už asi 14 700 ľudí a evakuácia pokračuje, uviedla s odkazom na úrad pre riešenie katastrôf agentúra AP. Vo štvrtiach, ktoré opúšťajú, vztyčujú obyvatelia veľké biele kríže v nádeji, že ochránia ich domovy.

„Niektorí ľudia stále odmietajú odísť. Pokiaľ vyhlásime štvrtý stupeň varovania, budeme musieť pristúpiť k nútené evakuácii,“ povedal agentúre AP miestny predstaviteľ Cedric Daep. Úrady vo dvoch okresoch v tesnej blízkosti vulkánu už evakuáciu nariadili. „Kvôli výronu lávy pokračuje nútená evakuácia v okresoch Daraga a Legazpi,“ uviedla hovorkyňa úradu pre riešenie katastrôf Romina Marasiganová. „Tok lávy už dospel k oblastiam vo vzdialenosti troch kilometrov od sopky,“ citovala ju agentúra Reuters.

Sopka Mayon sa nachádza asi 340 kilometrov juhovýchodne od filipínskej metropoly Manily v provincii Albay, ktorá je známa pestovaním kokosov. Vďaka svojmu dokonalému kužeľovitému tvaru priťahuje vulkán množstvo turistov, za posledných 500 rokov ale zhruba päťdesiatkrát vybuchol.

debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #sopka #vulkán #erupcia