Poliaci už v Nemecku popri práci hľadajú aj slobodu

V Poľsku by podľa prieskumov terajšiu vládnucu stranu Právo a spravodlivosť stále volilo takmer päťdesiat percent opýtaných. Napriek sporným zmenám v oblasti médií, súdnictva či ochrany životného prostredia sú mnohí voliči so situáciou v krajine spokojní. Nemálo je však aj tých, čo pomýšľajú na emigráciu. A to znova, ako za bývalého režimu, aj z politických dôvodov.

15.01.2018 11:00
Poľsko Foto: ,
Demonštranti v sobotu protestovali pred parlamentom vo Varšave proti návrhu na ďalšie sprísnenie už i tak drakonického interrupčného zákona. Mnohé Poľky chodia na zákrok do susedného Nemecka, kde platia liberálnejšie zákony.
debata (21)

V Poľsku žije takmer štyridsať miliónov ľudí a rozdiely medzi vidiekom a mestami sú obrovské. Kým Varšava, Krakov či Poznaň priťahujú medzinárodné korporácie a život v nich je pomerne kozmopolitný, mnohé oblasti mimo veľkých miest zápasia s nedostatočnou infraštruktúrou a so zlými životnými podmienkami. Keď je doma ťažko, riešením neraz býva odchod z krajiny.

Pred rokom 1989 Poliaci emigrovali predovšetkým z politických dôvodov, v deväťdesiatych rokoch a neskôr po roku 2004 bola hnacím motorom situácia na trhu práce.

Nezamestnanosť v Poľsku podľa údajov štatistického úradu v októbri minulého roku padla na rekordne nízku hodnotu 6,6 percenta, no mladí ľudia stále odchádzajú. Kým voľakedy emigrovali predovšetkým šikovní remeselníci, dnes by okrem manuálne pracujúcich chcela vycestovať takmer polovica študentov.

V Nemecku Poliaci tvoria po Turkoch druhú najpočetnejšiu menšinu. Oficiálne sa hovorí približne o 800-tisíc imigrantoch s poľskými koreňmi, neoficiálne takmer o dvoch miliónoch.

Poľská diaspóra je roztrúsená po celej krajine. Geografická blízkosť Nemecka, kultúrna podobnosť a vyššia životná úroveň stále lákajú mnohých Poliakov.

V samotnom Berlíne nájdete okrem poľských obchodov či krčiem aj poľskú rímskokatolícku omšu. V centre mesta sa nachádza tiež výnimočný kultúrny spolok – Klub poľských stroskotancov. V priestoroch spolku sa už viac ako dvadsať rokov prezentuje poľská kultúra, súčasné umenie, ale aj gastronómia.

Protesty proti vláde vo februári 2017.

"Učte sa po poľsky – tieto slová písali v roku 1989 na steny aktivisti vo vtedajšej DDR. Vtedy muselo Poľsko bojovať proti socialistickej diktatúre. Dnes sa musíme znovu postaviť svojvôli mocipánov a aparátnikov, Poľsko potrebuje vašu podporu ako priateľov, susedov, členov rodiny – Európanov,“ apeluje klub na svojej internetovej stránke.

Mnohí starší Poliaci prirovnávajú súčasnú vládu k totalite spred roku 1989. Aj kvôli tomu bolo v období najsilnejších protestov Komisie na obranu demokracie v poľských uliciach vidieť veľa seniorov, ktorí politické čistky či ovplyvňovanie médií už raz prežili.

Naposledy poľskú politickú scénu šokovala nečakaná výmena na poste premiérky. Beatu Szydłovú vystriedal bývalý minister financií Mateusz Morawiecki. Szydłová podala v decembri demisiu po tom, čo ustála hlasovanie o vyslovení nedôvery zo strany opozície. Za takýmito rozhodnutiami podľa médií a veľkej časti verejnosti stojí Jarosław Kaczyński. Predseda, ako politika nazývajú poľské médiá, je oficiálne len radovým poslancom, no v zákulisí takticky rozhoduje o každom politickom kroku.

Pre mladých Poliakov, ktorí ideologicky nepodporujú vládnucu konzervatívnu stranu Právo a spravodlivosť, je Nemecko a špeciálne otvorený Berlín častým útočiskom. Je to iná generácia Poliakov, ktorá sa už nehanbí za to, odkiaľ pochádza, a vycestovanie berie opäť politicky. Mladí odchádzajú aj kvôli silnej podpore vlády zo strany veľkej časti obyvateľov.

Paweł odišiel do Berlína pred pol rokom. Ako alternatívny hudobník mal v Poľsku stále menej príležitostí sa presadiť. „Odišiel som kvôli bohatej umeleckej scéne Berlína a tiež kvôli tomu, že tu na ulici vidíte slobodu všade. A je jedno, v čo veríte, alebo akú farbu pleti máte.“

Len pred pár dňami vo Varšave fyzicky napadli a zbili štrnásťročné dievča tmavej pleti. Minulý týždeň do parlamentných výborov zamieril návrh, ktorý má postaviť mimo zákona prerušenie tehotenstva aj v prípadoch, keď je plod vážne a nezvratne poškodený, proti čomu cez uplynulý víkend vyšli do ulíc protestovať stovky Poliakov. V novembri minulého roku vláda zase vyjadrila spokojnosť s priebehom Pochodu nezávislosti. Pochod, organizovaný každoročne 11.

novembra, láka nacionalistov z celej Európy, no tentoraz zneli okrem obligátnych pokrikov Poľsko Poliakom aj rasistické heslá hlásajúce nadradenosť bielej rasy. Aj pre kultúrne bohatý národ, akým Poľsko nepochybne je, je ťažké na situáciu reagovať jednoliato.

Kým intelektuáli stoja takmer výlučne v opozícii, mnohí bežní ľudia sa sústreďujú skôr na konkrétne zmeny v každodennom živote. Sľuby o nižšom dôchodkovom veku alebo príspevok na dieťa päťsto zlotých mesačne v chudobnejších regiónoch zmenia veľa. Protesty vo Varšave sa tak javia vzdialené. Ak sa politická situácia v krajine bude naďalej vyostrovať, možno nastane tretia vlna emigrácie, utekať budú stále častejšie vzdelaní a proeurópsky orientovaní Poliaci.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Nemecko #emigrácia