Rajoy: Keď sa Puigdemont nevráti, Madrid mu vládu neprenechá

Španielska centrálna vláda si ponechá kontrolu nad správou Katalánska, ak kandidáta na premiéra Carlesa Puigdemonta opäť zvolia do funkcie a chcel by viesť regionálnu vládu z Bruselu, kde sa teraz zdržiava.

15.01.2018 13:07
Mariano Rajoy Foto: ,
"Ak sa niekto má ujať úradu, musí to urobiť fyzicky," povedal Mariano Rajoy v prejave na zhromaždení vedenia vládnucej Ľudovej strany.
debata (3)

Oznámil to španielsky premiér Mariano Rajoy, podľa ktorého Madrid akceptuje iba takú katalánsku vládu, ktorej premiér bude úradovať vo svojej vlasti.

Puigdemontovi, ktorého kvôli snahám o nezávislosť Katalánska obvinili zo vzbury, hrozí v prípade návratu do Španielska zadržanie.

„Ak sa niekto má ujať úradu, musí to urobiť fyzicky. A ak tak neurobí, článok 155 zostane v platnosti až do chvíle, keď vládu prevezme nový premiér,“ povedal Rajoy v prejave na zhromaždení vedenia vládnucej Ľudovej strany (PP).

Separatisti chcú znova premiéra Puigdemonta

Spomínaný článok španielskej ústavy umožnil Madridu vlani v októbri prevziať správu nad katalánskymi úradmi, keď separatisti disponujúci parlamentnou väčšinou jednostranne vyhlásili nezávislosť regiónu. Centrálna vláda potom vyhlásila v Katalánsku predčasné voľby s tým, že sa vedenie regiónu vzdá, až z nich vzíde nová vláda. Tú však hodlajú vzhľadom na víťazstvo v decembrových voľbách sformovať opäť zástancovia nezávislosti Katalánska a do jej čela navrhujú Puigdemonta.

Na zosadeného expremiéra však španielsky súd vydal zatykač a hrozí mu, že skončí vo väzbe rovnako ako bývalý vicepremiér a ďalšie znovuzvolený poslanec Oriol Junqueras či ďalší separatistickí politici.

Rajoy v prejave vyhlásil, že ľudovcom rázna aplikácia článku 155 v Katalánsku poškodila. „Som si istý, že znovu získame podporu voličov,“ uviedol Rajoy v reakcii na aktuálne prieskumy, podľa ktorých po niekoľkých rokoch nie je PP najsilnejšou stranou v krajine a na čele ju vystriedali liberálni Ciudadanos.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #Carles Puigdemont