Ministri Ruska a Ukrajiny spolu hovorili o výmene zadržaných

Ministri zahraničia Ukrajiny a Ruska Pavel Klimkin a Sergej Lavrov spolu dnes telefonovali o možnosti výmeny zadržiavaných a o prípadnej misii Organizácie spojených národov na východe Ukrajiny. Na svojom webe o tom informoval Klimkin a neskôr agentúra TASS s odvolaním na oznámenie ruského ministerstva zahraničia.

15.01.2018 14:44
Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničia Sergey Lavrov.
debata (3)

„Práve som hovoril s Lavrovom o oslobodení našich rukojemníkov a politických väzňov a rovnako o formáte mierovej misie OSN na okupovanom Donbase. Pozície sú veľmi vzdialené, ale musíme pracovať ďalej,“ napísal na Twitteri Klimkin krátko po tlačovej konferencii, na ktorej Lavrov bilancoval ruskú zahraniční politiku za uplynulý rok. Venoval se na nej i kríze Ukrajiny.

„Naďalej rešpektujeme územnú celistvosť Ukrajiny v hraniciach, ktoré se vytvorili po referende na Kryme a po zjednotení Krymu s Ruskou federáciou,“ povedal šéf ruskej diplomacie. Uviedol tiež, že sa Rusko naďalej snaží o urovnanie konfliktu na Donbase dôslednou realizáciou minských mierových dohôd, ktorých súčasťou je výmena zajatcov na princípe „všetci za všetkých“.

Minister taktiež hovoril o misii OSN na ochranu pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). „Náš návrh predpokladá zaistenie ochrany OSN pre týchto pozorovateľov všade, kde se pohybujú a hliadkujú v súlade so svojím mandátom,“ povedal Lavrov. Zloženie takejto misie OSN je podle neho vecou dohody medzi Kyjevom a povstaleckými republikami.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #zadržanie #Ukrajina #Sergej Lavrov #Pavel Klimkin