Medzinárodný menový fond odmietol Porošenkov návrh o protikorupčnom súde

Medzinárodný menový fond (MMF) odmietol návrh zákona o protikorupčnom súde, ktorý v decembri predložil parlamentu ukrajinský prezident Petro Porošenko. Informovali o tom médiá, podľa ktorých šéf misie fondu na Ukrajine Ron van Roden úrady listom upozornil, že predloha schválená v terajšom znení by znamenala porušenie záväzkov Kyjeva voči medzinárodným partnerom.

15.01.2018 15:07
porosenko, ukrajina Foto: ,
Prezident Petro Porošenko. Ilustračná snímka.
debata (22)

Ron van Roden list adresoval šéfovi administratívy hlavy štátu Igorovi Rajninovi, ale aj premiérovi, predsedovi parlamentu, niekoľkých ministrom a ďalším činiteľom. Kategoricky v ňom podľa serveru Ukrajinská pravda vylúčil možnosť, že by MMF s prijatím prezidentovho návrhu zákona o protikorupčnom súde súhlasil.

„Predloženie návrhu tohto zákona prezidentom sa malo stať krokom správnym smerom (v boji proti korupcii). Avšak k návrhu predloženému 22. decembra máme vážne výhrady. Viacero jeho ustanovení je nezlučiteľná so záväzkami Ukrajiny v rámci programu spolupráce s MMF a je tiež v rozpore s odporúčaniami Benátskej komisie (poradného orgánu Rady Európy),“ uvádza sa v liste.

Výhrady fondu sú rozdelené do troch základných skupín. Týkajú sa výberu sudcov, ustanovenia zákona, ktoré brzdí zriadenie súdu, a tiež jurisdikcie súdu. V dokumente je celkom deväť systémových výhrad.

Najviac pripomienok sa pritom týka výberu sudcov. MMF okrem iného poukazuje na to, že by zástupcovia medzinárodných darcov Ukrajiny, ktorí sa zaoberajú protikorupčnými otázkami, mali mať právo zablokovať vymenovanie nečestných sudcov.

„Úloha rady medzinárodných expertov musí byť rozhodujúca, nie len poradná (ako je uvedené v prezidentovom návrhu) … odmietavé rozhodnutie rady ohľadom kandidáta musí byť záväzné pre Najvyššiu kvalifikačnú komisiu sudcov,“ zdôrazňuje sa okrem iného v liste MMF.

Porošenkova predloha pritom mala nahradiť iný, poslanecký návrh zákona, ktorý Benátska komisia už 8. decembra označila za nedostatočný, pretože nezodpovedal predstavám podporovateľov Ukrajiny, vrátane MMF.

Pomalý postup pri zriaďovaní nezávislého protikorupčného súdu je jednou z hlavných prekážok, ktorá bráni vyplateniu úverov vo výške 17,5 miliardy dolárov určených Medzinárodným menovým fondom na podporu reforiem na Ukrajine.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodný menový fond #Ukrajina #Petro Porošenko