Pápež sa obáva vypuknutia jadrovej vojny

Pápež František vyjadril v pondelok reálne obavy z možného vypuknutia jadrového konfliktu. Zároveň zopakoval svoju výzvu na celosvetové nukleárne odzbrojenie, informovala agentúra DPA.

15.01.2018 15:54
Pápež František Foto:
Pápež František.
debata (16)

„Áno, naozaj sa bojím. Sme na pokraji. Na spustenie vojny nám stačí náhoda,“ odpovedala hlava katolíckej cirkvi na otázku novinára z talianskej tlačovej agentúry ANSA.

„Pokiaľ budeme takto pokračovať, hrozí navodenie takejto situácie. Takže potrebujeme zničiť takéto (atómové) zbrane a usilovať o jadrové odzbrojenie,“ povedal pápež na palube lietadla smerujúceho do latinskoameric­kého Čile.

František tiež nariadil, aby každý novinár na palube lietadla dostal fotografiu dieťaťa, ktoré prežilo atómový útok USA na japonské mesto Nagasaki. Záber dieťaťa, ktoré nesie na svojom chrbte mŕtveho brata, dopĺňal nápis „Výsledok vojny“.

Pápež odcestoval z Ríma v pondelok krátko pred 9.00 h SEČ. Prvou zastávkou jeho latinskoamerickej pastoračnej cesty bude Čile, kde zotrvá do štvrtka. Následne odcestuje do susedného Peru, ktoré cez víkend postihlo silné zemetrasenie.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #jadrová vojna