Spojené štáty vyhlásia 29. januára nové sankcie proti Rusku

Americká vláda zverejní informáciu o nových protiruských sankciách 29. januára. V Moskve to dnes oznámil veľvyslanec USA Jon Huntsman. Sankcie majú byť reakciou na údajné ruské miešanie sa do predvlaňajších amerických prezidentských volieb.

16.01.2018 12:09
debata (174)

Americká vláda zverejní informáciu o nových protiruských sankciách 29. januára. V Moskve to dnes oznámil veľvyslanec USA Jon Huntsman. Sankcie majú byť reakciou na údajné ruské miešanie sa do predvlaňajších amerických prezidentských volieb.

„Teraz operujeme s dátumom 29. januára, aktívne na tom pracujeme. O množstve osôb, ktoré sankcie postihnú, je predčasné hovoriť,“ povedal podľa agentúry TASS americký diplomat. Podľa skorších informácií americkej tlače majú sankcie mieriť medzi oligarchov a politikov blízkych Kremľu. Postihnúť by údajne mohli osoby okolo prezidenta Vladimira Putina. Podľa Huntsmana by sankcie nemali pôsobiť len krátkodobo, ale „v dlhodobej perspektíve“.

Podozrenie z ruského zasahovania zaťažuje vzťahy Moskvy a Washingtonu od roku 2016, keď tajné služby USA upozornili na pokusy Ruska ovplyvňovať voľby amerického prezidenta. Hakeri napojení na ruskou vládu chceli údajne skompromitovať demokratickú kandidátku Hillary Clintonovú a zaistiť víťazstvo terajšieho prezidenta Trumpa. Rusko akýkoľvek zásah odmieta a Trump prebiehajúce vyšetrovanie označuje za hon na čarodejnice.

Námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov nedávno novinárom povedal, že chystané sankcie sú ďalším pokusom Spojených štátov ovplyvniť vnútropolitickú situáciu v Rusku. Upozornil, že sankčné opatrenia majú byť oznámené krátko pred voľbami ruského prezidenta, o ktorom budú Rusi rozhodovať v marci.

V ruskej tlači sa objavila informácia, že sankcie majú postihnúť zhruba pät desiatok ľudí, podľa denníku Kommersant ale ide až o 300 osôb. Podľa nepotvrdených správ amerických médií sa niektorí ruskí oligarchovia obrátili na ministerstvo zahraničia USA s žiadosťou o vysvetlenie, jak sa sankciám vyhnúť. Potvrdenie týchto správ neprišlo z Washingtonu ani z Moskvy.

Sankcie automaticky nevstúpia do platnosti dňom vyhlásenia, ale osoby zaradené na zoznam musia počítať s možnosťou zmrazenia svojich aktív v USA, zablokovania obchodu s americkými firmami a zákazu vstupu na americké územie.

Sankcie vychádzajú zo zákona, ktorý minulý rok v lete schválil Kongres USA a podpísal prezident Trump. Jedným z cieľov je zabrániť Rusku obchádzať skoršie sankčné kroky, ktoré vyhlásila vláda bývalého prezidenta Baracka Obamu v reakcii na ruskú anexiu Krymu a boje v Donbase. Rusko má byť z týchto dôvodov postihnuté takzvanými druhotnými sankciami, ktoré sa budú týkať osôb a firiem, ktoré udržujú obchodné styky so subjektmi postihnutými sankciami skôr.

174 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie