Zeman tento týždeň demisiu Babišovej vlády neprijme

Ovčáček povedal, že pevný termín schôdzky premiéra a prezidenta stanovený nebol.

17.01.2018 09:08 , aktualizované: 17:18
andrej babiš Foto: ,
Český premiér Andrej Babiš.
debata (6)

Prezident Miloš Zeman tento týždeň demisiu menšinovej vlády Andreja Babiša (ANO) neprijme, aj keď to pôvodne avizoval. Podľa prezidentovho hovorcu Jiřího Ovčáčka sa nepodaril nájsť v Zemanovom programe voľný čas. Platí, že sa prezident s Babišom osobne zíde, demisiu prijme a poverí vládu vykonávaním funkcie do vymenovania novej vlády.

Ovčáček povedal, že pevný termín schôdzky premiéra a prezidenta stanovený nebol. „Nechcem hovoriť o nejakom dátume. Vzhľadom k tomu, že je program prezidenta preplnený, od toho sa odvíja všetko. Inými slovami nepodarilo sa nájsť v programe prezidenta voľný čas,“ dodal hovorca.

Na otázku, aký program Zemanovi v prijatí Babiša zabránil, Ovčáček uviedol, že sa „pán prezident v Lánoch starostlivo pripravuje na televízne duely s protikandidátom“.

„Iba sa nepodarilo naplniť pôvodný termínový predpoklad. Nič viac za tým netreba hľadať,“ dodal.

Babišova vláda si schválila demisiu, úradovať bude aj naďalej

Česká menšinová vláda pod vedením premiéra Andreja Babiša odhlasovala v stredu svoju demisiu.
Urobila tak po utorňajšom rozhodnutí Poslaneckej snemovne, ktorá odmietla Babišovmu kabinetu vysloviť dôveru, informoval spravodajský kanál ČT24 s odvolaním sa na oznámenie ministerky obrany Karly Šlechtovej.

„Prerokovali sme demisiu. Vláda demisiu odsúhlasila a požiadam o termín u pána prezidenta, aby som mu ju odovzdal osobne,“ uviedol Babiš po rannom zasadnutí vlády.

Vládnuť bude ďalej

Menšinová vláda Babišovho hnutia ANO zasadá od skorých ranných hodín v pražskej Strakovej akadémii, pričom okrem demisie sú na programe aj ďalšie body. Dátum podania demisie v prípade nezískania dôvery v Poslaneckej snemovni avizoval premiér už pred týždňom.

Babiš bude pri moci až do vymenovania nového kabinetu. Podľa všetkého to bude znova ten jeho kabinet, ktorému prezident Miloš Zeman prisľúbil aj druhý pokus.

Jednofarebný menšinový kabinet Babiša nezískal v utorok dôveru Poslaneckej snemovne. Za sa vyslovilo 78 poslancov, proti ich bolo 117, pre znížené kvórum potrebovalo hnutie ANO na získanie dôvery 98 hlasov.

O dôvere českej vláde sa malo hlasovať už minulú stredu. Vtedy poslanci na návrh ODS odložili rokovanie a schôdza Poslaneckej snemovne českého parlamentu, na ktorej sa malo hlasovať o dôvere menšinovej vláde Andreja Babiša a jeho hnutia ANO, sa nakoniec skončila bez hlasovania.

Situáciu totiž vtedy skomplikovalo rokovanie mandátového a imunitného výboru parlamentu, ktorý už po niekoľkýkrát preskúmaval žiadosť o vydanie Babiša a tiež podpredsedu ANO Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie v súvislosti s kauzou Čapí hnízdo.

Budú premiéra trestne stíhať?

Skôr v utorok Mandátový a imunitný výbor odporučil českej Poslaneckej snemovni, aby vydala premiéra Andreja Babiša a predsedu poslaneckého klubu jeho hnutia ANO Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie v kauze Bocianie hniezdo.

Babiš na tlačovej konferencii v utorok ráno uviedol, že z neho médiá robia ľudskú obludu, ktorá v tom nechá rodinu a deti.

O vydaní Babiša a Faltýnka na trestné stíhanie bude Snemovňa rokovať v piatok. Snemovňa o tom rozhodla na návrh ANO v stredu v rámci zmien programu schôdze. Piráti a ľudovci neuspeli s návrhmi, aby sa dolná komora zaoberala vydaním oboch poslancov už dnes.

Kalousek vniesol zápletku

O tom, v aký deň by Snemovňa mala rokovať o Babišovom a Faltýnkovom vydaní, sa v dolnej komore rozprúdila diskusia. Predseda poslancov TOP 09 Miroslav Kalousek podotkol, že vzhľadom k očakávanému štvrtkovému rokovaniu zástupcov ANO a SPD o vláde by mohli predstavitelia Okamurovho hnutia čeliť podozreniu, že budú celý deň licitovať o tom, aby Snemovňa Babiša a Faltýnka nevydala.

Faltýnek označil takéto domnienky za bláboly a nezmysly. Uviedol, že Babiš aj on chcú byť vydaní, budú pre to aktívne hlasovať a v Snemovni nie je okrem ANO klub, ktorý by bol proti. Podľa predsedu poslancov SPD Radima Fialu vniesol Kalousek do príbehu len detektívnu zápletku.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #demisia #Česko #Andrej Babiš #Miloš Zeman