Atentát na mier v Kosove

Mal nepriateľov medzi Srbmi i Albáncami. Smrť Olivera Ivanoviča, lídra umierneného politického krídla kosovských Srbov, ktorého včera zastrelil neznámy útočník, je o to nebezpečnejšia pre mier a stabilitu regiónu, že medzi znesvárenými národmi stále prevláda nedôvera a podozrievavosť.Rovnako Srbi i Albánci preto vinníka hľadajú prednostne na opačnej strane.

17.01.2018 11:00 , aktualizované: 11:33
Kosovo Foto:
Policajná páska ohradzuje miesto činu pred sídlom hnutia Sloboda, demokracia, spravodlivosť v Kosovskej Mitrovici, kde včera zastrelili kosovského politika Olivera Ivanoviča.
debata (22)

Vražda predsedu občianskeho hnutia Sloboda, demokracia, spravodlivosť vyhrotila napätie nielen v etnicky rozdelenej Kosovskej Mitrovici, kde atentátnik z idúceho auta zasiahol obeť piatimi výstrelmi do hrude, ale aj medzi Prištinou a Belehradom. Útok bol načasovaný na predvečer citlivého výročia: presne o mesiac uplynie desať rokov od jednostranného vyhlásenia nezávislosti Kosova od Srbska, ktoré Belehrad naďalej odmieta uznať.

Srbský prezident včera zvolal naliehavé zasadanie rady pre národnú bezpečnosť. A z Bruselu sa predčasne vrátila delegácia, ktorá mala pokračovať v rokovaní s kosovskými predstaviteľmi o normalizácii vzťahov. Vučič označil vraždu 64-ročného Ivanoviča za teroristický čin. „Tento čin považuje Srbsko za teroristický a tak k nemu bude aj pristupovať,“ vyhlásil srbský prezident a dodal, že Srbsko požaduje účasť na vyšetrovaní zločinu.

Z útoku mnohí Srbi podozrievajú albánskych nacionalistov, ale mohlo ísť aj o likvidáciu nepohodlného politika srbským zločineckým podsvetím. Ivanovič totiž poukazoval na to, že Srbi v Mitrovici majú strach ani nie tak z Albáncov ako z miestnych zločincov. „Ľudia sa neboja Albáncov, ale Srbov, násilníkov a kriminálnikov, ktorí jazdia v džípoch bez poznávacích značiek. Drogy sa predávajú na každom rohu. Dialo sa to aj predtým, ale nie v takej miere, títo ľudia sa nesprávali tak arogantne ako teraz,“ povedal Ivanovič pre týždenník Vreme.

Za najväčšiu hrozbu považoval beztrestnosť zločincov. V rozhovore pre Pravdu pred časom spomenul, že od konca vojny v roku 1999 boli v Mitrovici zabité desiatky ľudí. „Nik z vrahov nebol obvinený a odsúdený. To znamená, že sú stále tu, okolo nás. Ak sú nepotrestaní, čo im zabráni, aby zabili znova?“ položil vtedy prorockú otázku.

Potrestanie páchateľov etnicky motivovaných zločinov označil Ivanovič v rozhovore pre Pravdu za prvý krok k obnoveniu dôvery medzi Srbmi a Albáncami v Kosovskej Mitrovici. Paradoxne, táto požiadavka sa neskôr obrátila proti nemu. Súdny senát justičnej a policajnej misie EÚ v Kosove (EULEX) pred dvoma rokmi Ivanoviča odsúdil na deväť rokov väzenia. Uznal ho vinným, že v apríli 1999 naviedol príslušníkov srbskej polovojenskej jednotky, aby zabili štyroch albánskych civilistov.

O rok neskôr však odvolací súd rozsudok zrušil a nariadil nový proces. Dospel totiž k záveru, že nebolo dostatočne preukázané, že by Ivanovič nariadil vojnové zločiny. „Už keď ho zatkli, som uvažoval o tom, že to mohol byť niekto so srbskej strany, kto to podstrčil EULEX-u. On v nasledujúcich rokoch aj naznačoval, že mu viac priťažovali svedectvá zo srbskej strany a nie z kosovskoalbán­skej,“ povedal pre Pravdu expert na Balkán Július Lőrincz „Zabili muža dialógu. Mne to pripomína zavraždenie Zorana Djindjiča,“ dodal s poukázaním na atentát na niekdajšieho srbského premiéra, ktorý sa stal pred pätnástimi rokmi obeťou sprisahania mafie s ultranaciona­listami.

„Vražda Ivanoviča a reakcie kosovských a srbských politikov ukazujú, aké krehké sú stále vzťahy medzi Belehradom a Prištinou,“ povedala pre Pravdu Natasha Wunschová z Centra pre komparatívne a medzinárodné štúdiá v Zürichu. „Kým EÚ dúfala zavŕšiť začaté rokovania o štatúte Kosova uzavretím záväznej dohody v roku 2019, odchod srbskej delegácie z Bruselu pod zámienkou vraždy a počiatočná neschopnosť kosovského premiéra Ramusha Haradinaja komentovať udalosť hrozí nadlho zablokovať rokovania a zmariť skoré dosiahnutie dohody. Taktisto hrozí radikalizácia postojov na oboch stranách tým, že obnovia dôraz na nevyriešené zločiny spáchané počas konfliktu,“ dodala.

Sviečku zapálili stovky ľudí

Obyvatelia kosovského mesta Mitrovica prišli vzdať úctu Oliverovi Ivanovičovi, ktorého vražda vyvolala obavy z ďalšej nestability na Balkáne. Pred sídlom jeho strany, kde sa stal útok, zapálili v stredu sviečky stovky ľudí, niektorí potichu plakali.

Ivanoviča zastrelili v utorok neznámi páchatelia. Pitva ukázala, že do hornej časti tela ho zasiahlo šesť guliek. Šesťdesiatšty­riročný Ivanovič bol jedným z najvýznamnejších kosovskosrbských politikov vo väčšinovo srbskom severnom Kosove. Srbský prezident Aleksandar Vučič oznámil, že Kosovo navštívi cez víkend.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo #Oliver Ivanovič