Sýrski Kurdi chcú, aby svet zabránil tureckej ofenzíve

Strana sýrskych Kurdov vyzvala svetové mocnosti, aby zabránili Turecku začať ofenzívu proti sýrskemu Afrínu.

17.01.2018 11:32
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil USA, že na sýrsko-tureckej hranici formujú "teroristickú armádu".
debata (22)

Ankara tvrdí, že prípravy vojenskej operácie sú v záverečnom štádiu, pri hranici sa sústreďujú turecké jednotky. Afrín je jedna z pohraničných oblastí ovládaná Kurdmi, žije tam asi milión ľudí.

Kurdská Strana demokratickej únie (PYD) vo vyhlásení napísala, že „vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby prevzalo zodpovednosť za viac ako milión ľudí v Afríne“. Sľubuje ale tiež, že „Afrín nezostane sám“ v prípade útoku a že sa za neho postaví celá severnej a východnej Sýrie, čo sú oblasti, kde žijú Kurdi. PYD zároveň vyzvala OSN, aby zabezpečila vyhlásenie bezpečných zón na severe a východe Sýrie. „Turecká vláda je hrozbou pre akékoľvek riešenie sýrskej krízy,“ stojí vo vyhlásení PYD.

Sýrski Kurdi majú vlastné milície YPG, ktoré sa podieľali na boji proti radikálom a ku ktorých spojencom patrí medzinárodná koalícia vedená USA. Turecko ale ako stranu, tak milície považuje za spojenca tureckej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko označuje za teroristickú organizáciu.

Vokolí Afrínu sa vraj ozýva paľba a z útokov sa navzájom obviňujú YPG a turecká armáda.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že Turecko „vyčistí“ oblasti pri svojej hranici od teroristov, a okrem operácie proti Afrínu pohrozil aj útokom na Manbidž. Obe miesta ležia na severe sýrskej provincie Halab.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Kurdi