Francúzska polícia prehľadávala areály Lactalisu, výrobcu dojčenského mlieka

Francúzske úrady prehľadávali v stredu päť areálov patriacich mliekarenskému gigantu Lactalis v rámci vyšetrovania masového stiahnutia dojčenských mliečnych produktov tejto firmy, ktoré bolo nariadené pre obavy z možného kontaminovania baktériami salmonely. Škandál sa týka 83 krajín vrátane Slovenska.

17.01.2018 12:50
Lactalis, dojčenské mliečne výrobky, škandál,... Foto: ,
Sídlo Lactalis vo Francúzsku.
debata (1)

Parížska prokuratúra uviedla, že medzi prehľadávanými objektmi je sídlo spoločnosti Lactalis v meste Laval na západe Francúzska a továreň v Craone, kde vlani zistili baktérie salmonely. Továreň už zatvorili, informovala agentúra AP.

Francúzsky vládny úrad pre vyšetrovanie podvodov a zdravotnícky úrad prešetrujú, ako sa riešili tieto obavy a ako dôsledne sa uskutočnilo následné hromadné stiahnutie produktov z trhu.

Stiahnuté dojčenské mliečne výrobky sú dostupné vo francúzskych nemocniciach, lekárňach a supermarketoch ešte aj týždne po tom, čo bolo nariadené ich stiahnutie z pultov.

Šéf francúzskej firmy Lactalis vyhlásil, že stiahnutie sa týkalo vyše 12 miliónov produktov v 83 krajinách.

Francúzske úrady uviedli, že po konzumácii tohto dojčenského mlieka ochorelo vyše 30 bábätiek, hoci všetky vyzdraveli.

Podľa informácií týždenníka Journal du Dimanche ochorelo na salmonelózu aj jedno dieťa v Španielsku. Jeden možný prípad preverujú i v Grécku.

Lactalis je jednou z najväčších mliekarenských spoločností na svete. Okrem dojčenskej výživy vyrába aj množstvo ďalších mliečnych produktov. Výkonný riaditeľ Lactalisu Emmanuel Besnier v piatok 12. januára o celom škandále rokoval s francúzskym ministrom hospodárstva Brunom Le Mairom.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v utorok opäť zdôraznil, aby rodičia deťom nedávali konzumovať zakúpené výrobky Amilk Bifido od firmy Lactalis. „Odporúčame ich vrátiť do miesta predaja,“ povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Pred možným výskytom baktérie salmonely v detskej mliečnej výžive Amilk Bifido varoval slovenských hygienikov už aj výstražný systém pre potraviny a krmivá. Oznámenie do výstražného systému poslalo Francúzsko, kde sídli výrobca Amilk Bifido, firma Lactalis.

Detská výživa sa k slovenským spotrebiteľom mohla dostať cez sieť lekární Dr. Max a distribučnú firmu Mirakl, a.s. Obe spoločnosti už koncom minulého roka pozastavili predaj tejto mliečnej výživy bez ohľadu na číslo šarže, preto by sa už tieto produkty nemali podľa hygienikov nachádzať v predaji.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Lactalis #dojčenské mlieko #výrobca