Zachráni Líbyu syn zvrhnutého plukovníka Kaddáfího?

Sajf Islam, druhorodený syn zvrhnutého a zavraždeného plukovníka Muamara Kaddáfího, sa môže vrátiť na politickú scénu. Aspoň sa o to chce pokúsiť. Podľa jeho najnovšieho vyhlásenia ráta s účasťou na prezidentských voľbách, ktoré by sa mali uskutočniť v polovici tohto roku. Pritom Líbya ešte nikdy nemala prezidenta. Kandidatúru Kaddáfího mladšieho potvrdil novinám Egypt Today aj Básim as Soul, hovorca Kaddáfího rodiny, ktorú dlho hlavne na Západe považovali za rodinu "vydedencov".

17.01.2018 16:00
Sajf Islam Kaddáfí Foto: ,
Sajf Islam Kaddáfí na archívnej snímke z mája 2014 počas súdneho procesu v juhozápadnom meste Zintán.
debata (15)

„Sajf Islam čoskoro zverejní svoj volebný program obsahujúci nádej, že OSN pomôže Líbyi stať sa stabilným štátom,“ vyhlásil hovorca s tým, že dnes má podporu väčšiny kmeňov v krajine. Syn líbyjského exlídra, ktorého dnes mnohí považujú za jeho nového nástupcu vo vedení Džamahírie, iba nedávno, po šiestich rokoch za mrežami, opustil bránu väznice. Dnes neustále zdôrazňuje potrebu upevňovania bezpečnosti krajiny rokovaniami so všetkými skupinami. Už teraz sa môže oprieť o podporu Najvyššej rady líbyjských kmeňov a miest. V neposlednom rade ho podporuje obyvateľstvo, ktoré čoraz viac sužuje dvojvládie, nepokojná spoločenská situácia, existujúci boj o moc, nízka životná úroveň, ako aj vlna afrických utečencov a ich tábory v krajine. O to viac rastie nostalgia po časoch vlády plukovníka Kaddáfího, keď podľa pamätníkov krajina prekvitala.

Ak sa Kaddáfímu mladšiemu podarí realizovať plán, tak sa splní sen jeho otca, ktorý chcel udržať politickú moc v rámci rodiny. Za Sajfom stojí navyše aj armáda, ktorá práve snahu o jeho oslobodenie motivovala jeho návratom do „veľkej“ politiky. „Idem do toho, aby som krajinu dostal z terajšieho prechodného obdobia k stabilite,“ nechal sa počuť prezidentský kandidát. Aj zástupca generálneho tajomníka OSN Jeffrey Feltman citovaný AFP nedávno vyzval na ukončenie prechodnej etapy a vytvorenie kabinetu, ktorý by „odzrkadľoval vôľu ľudu“.

Zdá sa teda, že Sajfovi nestojí nič v ceste za volebným víťazstvom. Ibaže, ako upozorňuje väčšina pozorovateľov, dôležité bude, aký postoj zaujmú k jeho plánu prozápadné sily v Líbyi. Stále existujúce dvojvládie. V Tripolise je Prechodná ľudová rada podporovaná OSN a EÚ a vo východolíbyjskom Tobruku zase opozičný národom vybraný parlament podporovaný generálom Chalífom Chaftárom bojujúcim proti islamským radikálom. Podľa novín Al Haját generál proti Sajfovi nič nemá a ak chce hrať úlohu v politike, tak vraj „nie je v tom problém“.

Samotné prezidentské voľby sa tak môžu stať iba začiatkom prevratných, zďaleka nie mierových udalostí. V strehu musí byť predovšetkým prechodná vláda v Tripolise. V čerstvej pamäti sú totiž vyjadrenia Kaddáfího mladšieho z roku 2011 ako vodcu hnutia odporu, podľa ktorých „tí, ktorí majú podiel na zavraždení otca, budú tvrdo pykať“. V tejto súvislosti politológ Grigorij Lukjanov upozornil, že mnohí Líbyjčania si uvedomujú slobodu, ktorú im priniesol pád režimu plukovníka Kaddáfího. „Nebude to ľahké rozhodovanie medzi prosperujúcou riadenou diktatúrou a slobodou, ktorá dodnes prináša do krajiny chaos,“ dodal politológ.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Sajf Islám Kaddáfí