Rusko obmedzilo účasť pozorovateľov z USA na voľbách prezidenta

Americkí pozorovatelia sa nesmú marcovým prezidentským voľbám v Rusku prizerať samostatne, ale len ako členovia medzinárodných delegácií.

17.01.2018 16:11
debata (41)

Novinárom to v Moskve povedal nemenovaný činiteľ ruského ministerstva zahraničia. Ide údajne o odvetný krok, ktorý je reakciou na obdobnú prax voči ruským pozorovateľom v amerických voľbách v roku 2016.

Predsedníčka ruskej ústrednej volebnej komisie Ella Pamfilovová nedávno vyhlásila, že voľby, v ktorých je vysokým favoritom úradujúci prezident Vladimir Putin, sú otvorené pozorovateľom zo všetkých krajín sveta. Formu ich účasti však určí ruské ministerstvo zahraničia.

Ruský diplomat upozornil, že Moskva „musí (voči USA) podnikať recipročné kroky“. Ruskí pozorovatelia, ktorí prišli predvlani na americké voľby, smeli pôsobiť len ako členovia medzinárodných misií, najmä delegácií Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Takýto postup vraj Rusko nemôže ignorovať.

Prezidenta budú Rusi voliť 18. marca. Niektoré, najmä opozičné médiá v posledných dňoch zverejňujú informácie o údajnom porušovaní pravidiel volebnej kampane. Šéf mimovládnej organizácie Golos Grigorij Melkoňjanc vyzval volebnú komisiu, aby dohliadla na prípady nezákonnej agitácie v niektorých ruských médiách.

Aj predsedníčka Pamfilovová priznala, že vo volebných programoch niektorých regionálnych televízií sú viditeľné známky nezákonnej agitácie v prospech Putina. V uralskom Jekaterinburgu sa objavili veľké billboardy s tvárou Putina ešte predtým, než prezident ohlásil volebnej komisii obhajobu svojho mandátu.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #prezidentské voľby