Gabriel: Vojnové reparácie Poľsku sú vyriešené, ale debata je v poriadku

Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel navrhol v stredu zriadenie expertnej skupiny, ktorá by sa zaoberala výzvami zo strany niektorých poľských nacionalistických politikov, že Varšava by mala dostať od Berlína reparácie za druhú svetovú vojnu.

17.01.2018 17:30
Sigmar Gabriel  Jacek Czaputowicz Foto: ,
Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel (vpravo) a jeho poľský náprotivok Jacek Czaputowicz (vľavo) na stretnutí v Berlíne.
debata (3)

Gabriel však na stretnutí s poľským ministrom zahraničných vecí Jacekom Czaputowiczom dal tiež jasne najavo, že podľa medzinárodného práva a bilaterálnych zmlúv medzi oboma krajinami je otázka reparácií už dlho uzavretá.

Czaputowicz uviedol, že je otvorený myšlienke, že celú záležitosť preskúmajú odborníci. Zdôraznil, že verejná diskusia o reparáciách je v Poľsku dôležitá a touto témou sa treba zaoberať

Obaja politici sa zhodli na tom, že úzke nemecko-poľské vzťahy sú dôležité pre obe krajiny i pre Európsku úniu.

Šéf nemeckej diplomacie tiež uvítal snahy poľskej vlády vysvetliť svoj postoj ku kontroverzným zmenám v súdnom systéme. „Ak by Poľsko chcelo predložiť svoje argumenty k postoju Európskej komisie v takzvanej bielej knihe, neodmietneme sa na to pozrieť,“ povedal Gabriel.

Varšava sa dostala do bezprecedentného konfliktu s lídrami EÚ, podľa ktorých súčasná súdna reforma v Poľsku odporuje základným hodnotám Únie. Európska komisia preto iniciovala voči Poľsku konanie na základe článku 7 Zmluvy o EÚ, ktoré by v krajnom prípade mohlo viesť k zbaveniu hlasovacích práv tejto krajiny v Rade EÚ.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Nemecko #druhá svetová vojna #Sigmar Gabriel #vojnové reparácie