Ukrajinský analytik: Putin sa bude snažiť vymeniť Krym za Donbas

Šéf Kremľa Vladimir Putin po znovuzvolení za prezidenta opäť spustí na maximum vyjednávací mechanizmus, aby vymenil anektovaný Krym za stiahnutie svojich jednotiek z Donbasu, alebo aby získal ďalšie ústupky, predpokladá ukrajinský politický analytik Taras Čornovil.

17.01.2018 18:19
debata (162)

„Je tu však problém; maximálne ústupky deklarované Putinom už nie sú pre nás prijateľné,“ konštatoval analytik v stredajšom rozhovore pre server Glavred.

Podľa jeho slov „je ťažké predpovedať kroky nepredvídateľného prezidenta nepredvídateľnej krajiny, ale musia prísť určité zmeny“.

Putin podľa neho pred šiestimi mesiacmi súhlasil s väčšinou ustanovení plánu na vyslanie mierových jednotiek OSN do Donbasu, „dnes súhlasí len s troma z 29, čo je úplné pokrytectvo“.

„Je jasné, že niektoré modely sa po (marcových prezidentských) voľbách zmenia, ale neviem si ani predstaviť, akým smerom by sa mohli uberať,“ uviedol Čornovil.

Krymská republika a Sevastopol prijali 11. marca 2014 vyhlásenie o nezávislosti od ústrednej vlády v Kyjeve. Krátko nato, 16. marca, sa uskutočnilo referendum, v ktorom sa za odtrhnutie od Ukrajiny a pripojenie k Rusku vyslovilo 96,7 percenta Krymčanov a 95,6 percenta Sevastopolčanov. Volebná účasť presiahla 83 percent.

Krymská republika a Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie 18. marca 2014, keď Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku. Ruský parlament tento akt odobril 21. marca.

Nová ukrajinská vláda i Západ referendum a jeho výsledky odmietli uznať.

Krymský polostrov sa stal súčasťou Ukrajiny v roku 1954 na základe rozhodnutia vtedajšieho sovietskeho vodcu Nikitu Chruščova.

162 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #anexia Krymu