Rusko podľa Trumpa nijako nepomáha s riešením kórejskej krízy

"Hráme veľmi, veľmi ťažkú ​​hru pokeru, kedy nechcete odhaliť, čo máte v ruke," vysvetlil Donald Trump.

18.01.2018 00:26
debata (38)

Rusko nijako neprispieva k riešeniu krízy na Kórejskom polostrove a navyše oslabuje úsilie Číny, ktorá síce už veľmi pomohla, ale mohla by sa snažiť viac. V rozhovore s agentúrou Reuters to vyhlásil americký prezident Donald Trump. Povedal tiež, že Moskva pomáha KĽDR obchádzať medzinárodné sankcie, takže Pchjongjang sa každý deň o niečo priblíži k schopnosti zasiahnuť Spojené štáty medzikontinentálnou strelou.

„Rusko nám so Severnou Kóreou vôbec nepomáha,“ povedal Trump. „S čím nám pomôže Čína, to Rusko podryje,“ povedal. Na adresu Pekingu hovoril Trump pochvalne, Čínu ocenil napríklad za zastavenie dodávok ropy a uhlia. Dodal ale, že Čína by sa mohla snažiť ešte viac.

Hoci v minulosti Trump nevylučoval možné priame rokovania so severokórejským diktátorom Kim Čong-unom, teraz vyjadril pochybnosti, či by takéto rozhovory k niečomu viedli. Na otázku, či sa pokúsil o nadviazanie nejakej formy komunikácie s Kimom, s ktorým si cez médiá často vymieňa urážky, odmietol odpovedať.

Prezident v rozhovore s Reuters takisto odmietol povedať, či USA zvažujú obmedzený preventívny úder, ktorý by KĽDR dal jasne najavo, že Washington nemieni ustúpiť. „Hráme veľmi, veľmi ťažkú ​​hru pokeru, kedy nechcete odhaliť, čo máte v ruke,“ vysvetlil.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #KĽDR