Počet obetí orkánu sa zvýšil už na 11, víchrica narobila vrásky aj v ČR

Orkán Friederike sa zaradil na druhé miesto historického rebríčka zimných búrok, ktoré spôsobili najrozsiahlejšie škody, a to za orkán Kyrill spred 11 rokov, po ktorého vyčíňaní činili celkové škody viac ako dve miliardy eur.

18.01.2018 06:17 , aktualizované: 25.01.2018 13:31
Holandsko Amsterdam počasie búrky vietor Foto: ,
Muž telefonuje pri spadnutom mohutnom strome, ktorý mu žničil skúter počas silného vetra na ulici v centre holandského Amsterdamu. Veľkú časť severozápadnej Európy postihla mohutná búrka so silným vetrom.
debata (9)

Škody, ktoré napáchal v uplynulom týždni orkán Friederike v Nemecku, sú zrejme podstatne vyššie, ako sa pôvodne predpokladalo.

Poisťovne pôvodne hovorili o škode v objeme 500 miliónov eur, avšak teraz ich zväzová organizácia vyčíslila materiálne škody na nehnuteľnostiach na asi 900 a na motorových vozidlách na ďalších okolo 100 miliónov eur, čo v súčte predstavuje miliardu eur, teda dvojnásobok pôvodne odhadovaného objemu.

Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra DPA.

Orkán Friederike sa tak zaradil na druhé miesto historického rebríčka zimných búrok, ktoré spôsobili najrozsiahlejšie škody, a to za orkán Kyrill spred 11 rokov, po ktorého vyčíňaní činili celkové škody viac ako dve miliardy eur.

Prudký nárazový vietor sprevádzaný miestami i snehovými zrážkami vyčíňa vo viacerých lokalitách Poľska i Českej republiky.

Vážne problémy spôsobuje energetikom, cestárom, ale narušuje i plynulosť železničnej a leteckej dopravy.

V Poľsku hlásia tisícky ľudí bez elektrickej energie, či „odviate autobusy v priekopách“, vyplýva z informácií spravodajskej televízie TVN24.

Výpadky dodávok elektriny zaznamenal od západu smerom na východ postupne aj český ČEZ. Vo štvrtok okolo 21.00 h registrovali v ČR okolo 60 porúch energetickej siete, bez dodávok elektriny bolo asi 30 000 odberných miest, čo je však o 10 000 menej ako o dve hodiny skôr.

Situácia by sa však podľa predpovedí meteorológov mala postupne zlepšovať.

Problémy

Pre vyvrátené stromy na železničných tratiach sú viaceré z nich v súčasnosti mimo prevádzky. Na odstránení prekážok sa intenzívne pracuje.

To isté platí aj o cestných komunikáciách, hlavne na severe ČR, kde zrejme až do piatka zostane neprejazdný necelé dva kilometre dlhý úsek cesty Česká Lípa-Horní Libchava.

Počet obetí orkánu Friederike sa podľa dostupných informácií zvýšil medzičasom na 11. Iba v Nemecku si vyžiadal podľa aktualizovaných správ internetového vydania denníka Bild i tlačovej agentúry DPA už najmenej šesť životov, v Holandsku zahynuli traja ľudia, v Belgicku a Taliansku registrujú naďalej po jednej obeti.

Popri vážnych komplikáciách prepravcov je na východe Nemecka okolo 65.000 domácností bez elektrickej energie. Nemecké železnice avizovali na piatok obnovenie dočasne pozastavenej prevádzky, avšak s istými lokálnymi obmedzeniami.

Aj na západe

Obete hlási Nemecko, Holandsko, Belgicko a Taliansko.

Najmenej dvaja ľudia prišli vo štvrtok o život v Holandsku. Polícia v provincii Overijssel informovala, že 62-ročný muž zahynul po tom, ako ho zasiahol do tváre konár padajúceho stromu. Ďalší 62-ročný muž zomrel v meste Enschede, keď sa na jeho auto zrútil strom.

Ďalšieho vodiča vyvrátený kmeň zabil v Belgicku, asi 35 kilometrov južne od Bruselu.

Obeť počasia v Európe hlási Taliansko. V meste Crotone na juhu krajiny zahynul muž, ktorý vyliezol na strechu, aby skontroloval, aké škody silný vietor napáchal. Poryv vetra ho zo strechy zhodil. V Ríme utrpelo zranenia dievča, na ktoré spadli tašky zo strechy školskej budovy. V severotalianskom regióne Valle d'Aosta pre vietor uzatvorili množstvo alpských zjazdoviek.

Doprava kolabuje

Najmenej 260 letov naplánovaných na štvrtok zrušila holandská letecká spoločnosť KLM v očakávaní silnej víchrice. Aerolínie v stredu na svojej webstránke oznámili, že sa takto rozhodli s ohľadom na „nepriaznivé poveternostné podmienky“.

Amsterdamské letisko Schiphol dnes predpoludním zrušilo kvôli víchrici všetky lety. Prudký vietor dnes narušil prevádzku i na niektorých holandských cestách. V Severnom Porýní-Vestfálsku v Nemecku sa kvôli veternej búrky zastavila železniční doprava.

Holandské železnice zastavili vlaky v celej krajine.

Spadnuté stromy spôsobili komplikácie v doprave tiež na mnohých miestach Británie, okrem iného v anglických grófstvach Lincolnshire, Norfolk a Gloucestershire. Vo východnej a juhovýchodnej Anglicku je kvôli škodám na vedenie bez elektriny asi 59-tisíc domácností.

Holandská meteorologická služba KNMI vyhlásila pre veľké časti holandského územia najvyšší, červený stupeň nebezpečenstva. Orkán dosiahol v poryvoch rýchlosť až 140 kilometrov za hodinu, strháva strechy a láme stromy.

„Kvôli nepriaznivým poveternostným podmienkam bola až do odvolania zrušená všetka letecká doprava,“ oznámilo letisko Schiphol. Bolo tak zrušených najmenej 260 letov.

Už skoro ráno spôsobil silný vietor podľa agentúry DPA značné problémy v cestnej doprave v Holandsku. Niekoľko kamiónov sa v silných nárazoch vetra prevrátilo a zablokovalo cesty.

Pred víchricami varovali i úrady v nemeckom Severnom Porýní-Vestfálsku, kde bola do odvolania zastavená železničná doprava, a to ako diaľková, tak regionálna. Spoločnost Deutsche Bahn oznámila, že na severe Nemecka nariadila zníženie rýchlosti vlakov.

Čiastočne bola uzavretá doprava i v okolí kolínskej katedrály svätého Petra kvôli nebezpečenstvu pádu kamenia, informoval podľa DPA hovorca kolínskej radnice.

V častiach Rakúska platí i naďalej varovanie pred možným pádom lavín a prevádzka bola na niektorých železničných tratiach pre istotu uzavretá. Podľa oznámenia Rakúskych železníc (ÖBB) sa to dotklo i železničného spojenia medzi Rakúskom a Švajčiarskom.

Extrémne zlé počasie zažilo Holandsko naposledy 3. januára, keď cez krajinu prechádzala tlaková níž Eleanor. Nízko položené Holandsko muselo vtedy vôbec po prvý raz zatvoriť všetky svoje pobrežné protipovodňové zábrany.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #víchrica #KLM