Američania odmietli použiť oficiálny názov Kimovej ríše. Drzé, poburujúce, hnevá sa diplomat

Severná Kórea žiada Spojené štáty, aby sa ospravedlnili za to, že v komunikácii s jej diplomatmi odmietli použiť oficiálny názov krajiny, teda Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR). Informovala o tom agentúra AP.

18.01.2018 06:31
korea, kldr, severna korea Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (63)

Žiadosť o ospravedlnenie vzniesol v stredu predstaviteľ severokórejskej misie pri OSN. Urobil tak na zasadnutí výboru Valného zhromaždenia OSN, ktorý má na starosti vzťahy s USA ako hostiteľskou krajinou sídla svetovej organizácie.

Severokórejský diplomat Ri Song-čchol na zasadnutí uviedol, že jeho misia začiatkom decembra požiadala Spojené štáty o pravidelné obnovenie preukazu, zaisťujúceho výnimku z daňovej povinnosti, pre jedného zo svojich členov. Na novom preukaze vydanom americkými úradmi bol uvedený ako názov krajiny „Severná Kórea“.

Podľa Ri Song-čchola, radcu misie KĽDR, sa jeho kolegovia najskôr domnievali, že išlo len o „technickú chybu“. Boli však prekvapení, keď americké ministerstvo zahraničných vecí na ich výzvu odmietlo túto nepresnosť opraviť a použiť oficiálny názov KĽDR. Argumentovalo pritom tým, že Severná Kórea je bežne používaným skráteným názvom pre túto krajinu.

Ri Song-čchol, radca misie KĽDR pri OSN, to označil za „drzé a poburujúce správanie“ zo strany USA. Podľa neho je takýto postoj administratívy prezidenta Donalda Trumpa vážnym politickým problémom, ktorý sa „dotýka suverenity nezávislého členského štátu OSN“.

Napäté vzťahy

Podľa severokórejského diplomata je takýto postup Trumpovej vlády nečestný a odráža snahu politizovať aj protokolárne otázky. Celá záležitosť zostáva stále nedoriešená, hoci podľa neoficiálnych zdrojov americká strana pred stredajším zasadnutím výboru OSN prisľúbila nápravu v čo najkratšom čase.

Tradične napäté vzťahy medzi KĽDR a USA sa vlani tak vyostrili, že si lídri oboch krajín Kim Čong-un a Donald Trump navzájom hrozili vojenským úderom.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #diplomacia