Požiar autobusu v Kazachstane si vyžiadal 52 mŕtvych, zachránilo sa len päť pasažierov

Podľa vyšetrovateľov bol príčinou požiaru autobusu v Kazachstane skrat v rozvode elektriny.

18.01.2018 08:30 , aktualizované: 15:20
autobus, pakistan, nepokoje, oheň, požiar  Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Nešťastie sa stalo v okrese Irgiz, ktorý sa nachádza v Aktobeskej oblasti na západe krajiny.

Z horiaceho autobusu sa podľa správ miestnych médií podarilo ujsť len piatim ľuďom, ktorých na mieste ošetrili záchranári.

Všetky obete sú údajne občanmi Uzbekistanu, ktorí cestovali do Ruska alebo naopak. Podľa vyšetrovateľov bol príčinou požiaru autobusu v Kazachstane skrat v rozvode elektriny.

Podľa kazašského úradu pre mimoriadne situácie boli v autobuse občania Uzbekistanu, ktorí cestovali cez Kazachstan za prácou do Ruska. Ruská agentúra RIA Novosti s odkazom na kazašské oznamovacie prostriedky napísala, že všetci mŕtvi sú Uzbeci. Obaja kazašskí šoféri nešťastia prežili s ľahkým zranením, hospitalizáciu údajne odmietli.

Český prezident Miloš Zeman dnes zaslal kondolenčný telegram uzbeckému prezidentovi Šavkatovi Mirzijojevovi. Z Uzbekistanu bolo do Kazachstanu vypravené špeciálne lietadlo na prepravu pozostatkov obetí.

Autobus išiel na trase medzi juhokazašským Šymkentom, ktorý leží asi 130 kilometrov severne od uzbeckej metropoly Taškent, a ruskou Kazanou. Nehoda sa stala v Akťubskej oblasti neďaleko obce Kalybaj.

Miestny úrad pre mimoriadne situácie zriadil kvôli nehode operačné centrum, ktoré dalo k dispozícii špeciálne telefonické číslo a pripravuje psychologickú službu. Na mieste sú policajti, zdravotníci a záchranári. Kazašská vláda vytvorila zvláštnu komisiu, ktorá má nešťastie vyšetrovať a poskytnúť pomoc pozostalým.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #autobus #kazachstan