Trump mieril na Palestínčanov a trafil OSN

Prezident USA Donald Trump v noci na stredu splnil vyhrážku adresovanú Palestínčanom, keď im znížil americkú finančnú pomoc o 65 miliónov dolárov.

18.01.2018 09:30
debata (18)

Pôvodne to však malo byť dokonca raz toľko. Ukázalo sa však, že americký líder sa síce zahnal na Palestínčanov, ale v konečnom dôsledku trafil OSN, pretože spomínané peniaze dostával Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA). Zo spomínaných peňazí financoval napríklad palestínske zdravotníctvo, školstvo, ako aj ťažký život v utečeneckých táboroch. Za Trumpovým rozhodnutím nielen Palestínčania vidia tlak Tel Avivu. Rovnako ako aj za plánom premiestnenia veľvyslanectva USA do Jeruzalema, ktoré by sa podľa stredajšieho vyjadrenia izraelského premiéra malo uskutočniť do konca tohto roka.

„Začali sme už prepúšťať učiteľov a personál pracujúci v školách a utečeneckých táboroch,“ informoval úrad OSN pre utečencov. Vzápätí proti prepúšťaniu protestovali desiatky učiteľov vo východnej (arabskej) časti Jeruzalema, ako aj na západnom (palestínskom) brehu Jordánu. Podľa jordánskych zdrojov citovaných Reuters iba v 13 utečeneckých táboroch v Jordánsku prišlo o prácu približne 100 ľudí. V niektorých z táborov tak museli prepustiť až polovicu personálu.

„Palestínski utečenci Trumpovým rozhodnutím strácajú právo na vzdelanie, zdravotnú opateru, bývanie a dôstojný život,“ reagovala Hanan Ašráviová, predstaviteľka Výkonného výboru Organizácie pre oslobodenie Palestíny, citovaná agentúrou WAFA. Podľa nej rozhodnutie prezidenta USA vytvára podmienky, ktoré v budúcnosti hrozia ďalšou nestabilitou v oblasti.

„Americká administrácia tým dala jasne najavo, že nemá žiaden súcit s nevinnými,“ dodala Ašráviová. Zároveň vyjadrila domnienku, že Washington sa pravdepodobne riadi požiadavkami premiéra Netanjahua, ktorého cieľom je likvidácia UNRWA.

Zámer Tel Avivu by potvrdzovali napokon aj viaceré najnovšie vyjadrenia izraelských politikov na adresu úradu OSN pre utečencov.

„Je to lživá, skorumpovaná organizácia, ktorá vyfabrikovala fakty o miliónoch utečencov v snahe čerpať peniaze z celého sveta,“ tvrdí napríklad Michael Oren, námestník jedného z ministrov v izraelskom kabinete, citovaný portálom 9tv.co.il. Svoj postoj sa pokúsil podložiť dokonca konštatovaním, podľa ktorého vraj UNRWA „prikladá do ohňa arabsko-izraelského konfliktu a učí palestínske deti a mladistvých nenávidieť Izrael“.

Do ohňa rastúceho palestínsko-izraelského napätia však priložil aj Dani Danon, stály izraelský predstaviteľ v OSN.

„UNRWA je agentúra, ktorá medzinárodnú humanitárnu pomoc využíva nie na pôvodne určený cieľ a podporuje protiizraelskú propagandu, udržuje ťažké podmienky palestínskych utečencov a podporuje rastúcu nenávisť,“ povedal diplomat pre noviny Times of Israel. Antipatie voči agentúre OSN vyjadril dokonca aj zaručene nezaručenou informáciou, podľa ktorej vraj „iba za posledný rok sa viacerí úradníci UNRWA stali členmi vedenia hnutia Hamas v pásme Gazy a pod budovami agentúry stavajú Palestínčania tunely“.

„To, čo robí Trump, je zabíjaním potenciálneho mierového procesu,“ reagovala na najnovší vývoj politologička Irina Zvageľskaja v novinách Kommersant. Nepriamo jej dal za pravdu aj palestínsky líder Mahmud Abbás, ktorý už upozornil, že dohody z Osla prestali platiť pre Plastínčanov.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #USA #Donald Trump