USA podľa Tillersona nezostavujú pohraničnú jednotku v Sýrii

Koalícia vedená Spojenými štátmi v nedeľu oznámila, že má vzniknúť zbor s 30-tisíc ľuďmi, ktorého časť bude tvoriť arabsko-kurdská koalícia, ktorá bojuje v Sýrii proti radikálom.

18.01.2018 09:37
USA, Sýria, Rex Tillerson, sekretár USA Foto: ,
Rex Tillerson.
debata (8)

Spojené štáty nemajú v úmysle vytvoriť jednotku na stráženie sýrsko-tureckej hranice. Oznámil to americký minister zahraničia Rex Tillerson.

Turecko a Irán, Sýria a Rusko sú proti tomu. Turecko pohrozilo ofenzívou proti sýrskemu pohraničnému mestu Afrín, pokiaľ budú USA vznik novej jednotky podporovať. Podľa Damasku ide o zasahovanie a podľa Ruska o začiatok územného rozpadu Sýrie.

Tillerson povedal novinárom, že celá situácia je nesprávne interpretovaná. „Niekto sa zle vyslovil, nezostavujeme žiadnu pohraničnú bezpečnostnú jednotku. Považujeme za nešťastné, že niečie poznámky vyvolali taký dojem. My nič také nerobíme,“ povedal Tillerson.

Tento týždeň sa začali objavovať podrobnosti o chystanej jednotke. Podľa nich už začal výcvik prvej skupiny i nábor nových členov. Napoly mala pohraničný zbor tvoriť arabsko-kurdská koalícia SDF, druhú polovicu potom nováčikovia.

Turecko na správy reagovalo veľmi ostro, pretože kurdské milície, ktoré sú súčasťou SDF, radí k teroristom a nepraje si mať tieto oddiely na svojej hranici. „To je veľmi zlý krok, trpezlivosť Turecka je na konci,“ povedal vicepremiér Bekir Bozdag.

Tillerson prehlásil, že USA Turecko informovali, že majú v úmysle len pomôcť, aby „miestne jednotky zaistili bezpečnosť na oslobodených územiach“ v Sýrii.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #pohraničná stráž #Rex Tillerson