Tanker, ktorý prevážal z Iránu do Južnej Kórey 136 000 ton ropy, havaroval

Ropa, ktorá unikla z havarovaného iránskeho tankeru vo Východočínskom mori, vytvorila štyri oddelené ropné škvrny pokrývajúce celkovú plochu 100 kilometrov štvorcových. Podľa spravodajského serveru BBC News to v stredu večer oznámili čínske úrady.

18.01.2018 11:10
ropa, more, lode, Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Čínske ministerstvo dopravy uviedlo, že tím záchranárov lokalizoval potopené plavidlo v hĺbke 115 metrov a pripravuje vyslanie podmorských robotov na jeho prieskum.

Iránsky ropný tanker Sanchi po zrážke s čínskou nákladnou loďou asi 300 kilometrov východne od Šanghaje týždeň horel. Posádku lode tvorilo 32 mužov – 30 Iráncov a dvaja Bangladéšania. Nikto z nich neprežil, záchranári našli len telá troch z nich. Čínske plavidlo CF Crystal neutrpelo také škody a celá jeho 21-členná čínska posádka bola zachránená.

Príčina kolízie sa vyšetruje. Tanker prevážal z Iránu do Južnej Kórey 136 000 ton ropného kondenzátu. Okrem neho uniklo do vody i ťažké palivo, ktoré loď poháňalo; podľa odhadov ho v lodi bolo okolo 1000 ton. Ropné škvrny sú teraz štyri a rozlohou siahajú od 5,5 po 48 kilometrov štvorcových.

Čínski experti pokračujú v čistení mora, do akcie bolo v utorok vyslaných 13 plavidiel. Na ropné škvrny mimo iného striekajú chemické látky, ktoré majú vrstvu paliva rozpustiť. Čína sa snaží „dostať pod kontrolu šírenia ropnej škvrny a zhodnotiť ekologický dopad na morské prostredie“, uviedol v prehlásení čínsky štátny úrad pre oceány.

Podľa čínskeho ministerstva dopravy sa teraz chystá vyslanie podmorských robotov k tankeru, možno ich budú nasledovať potápači, s cieľom preskúmať otvory, ktorými ropa vyteká, a uzavrieť ich. Potápači by sa tiež mohli pokúsiť ropu z tankeru odčerpať, napísala agentúra AP.

Ropný kondenzát, čo je označenie pre veľmi ľahkú ropu, sa ľahko vyparí a zhorí rýchlejšie než ťažká ropa. Je ale silne toxický, má nižšiu hustotu, a keď unikne do mora, je zložité zabrániť jeho šíreniu. Dôvodom je aj fakt, že väčšina kondenzátov je bezfarebná a namiesto typickej čiernej ropnej škvrny na morskej hladine sa vytvára toxický „mrak“ pod hladinou, ktorý je ťažko viditeľný. Koľko ropy a kondenzátu behom týždenného požiaru zhorelo zatiaľ nie je jasné.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Čína #Irán #Východočínske more #škvrny #havária tankeru