Zeman prijme demisiu vlády až budúci týždeň, dôvodom je operácia

Český prezident Miloš Zeman prijme demisiu menšinovej vlády ANO v stredu 24. januára.

18.01.2018 12:25 , aktualizované: 18:20
debata (3)

Telefonicky sa na tom dohodol s premiérom Andrejom Babišom (ANO). ČTK to povedal prezidentov hovorca Jiří Ovčáček.

„Pán prezident dnes dopoludnia telefonicky hovoril s pánom premiérom a naplánovali spoločne, že k odovzdaniu demisie vlády a k povereniu kabinetu vykonávať svoju funkciu do vymenovania vlády novej dôjde v stredu 24. januára,“ uviedol Ovčáček. Stretnutie Zemana a Babiša sa tak uskutoční dva dni pred začiatkom prezidentskej voľby, v ktorej premiér súčasnému prezidentovi vyjadril niekoľkokrát podporu.

Babišova menšinová vláda schválila demisiu v stredu päť týždňov po vymenovaní. Reagovala tak na utorňajšie hlasovanie Snemovne, v ktorom nedostala dôveru, keď ju podporili iba poslanci vládneho hnutia.

Hrad pôvodne oznámil, že demisiu Zeman prijme do konca tohto pracovného týždňa, skoré prijatie predpokladali aj zástupcovia vlády. Ovčáček neskôr vyjadrenia zmenil, nepodarilo sa podľa neho nájsť v Zemanovom programe voľný čas. Uviedol tiež, že sa Zeman v Lánoch chystá na volebný duel s protikandidátom Jiřím Drahošom. Ovčáček v stredu uviedol, že sa prezident s Babišom osobne stretne.

Očakáva sa, že prezident Babiša poverí aj skladaním nového kabinetu. Jeho ďalšie vymenovanie však pred týždňom podmienil tým, že Babiš bude mať v Snemovni zaručených 101 hlasov, teda dostatočnú väčšinu na získanie dôvery. Na dohodu chce nechať stranám viac času. Za dobré východisko pre rokovania s politickými stranami označil Zeman programové vyhlásenie súčasného kabinetu.

Do vymenovania novej vlády bude funkciu vykonávať súčasný kabinet v demisii.

Zeman podstúpil menší zákrok v ústnej dutine

Menšiemu operatívnemu zákroku v ústnej dutine sa v tomto týždni podrobil český prezident Miloš Zeman v pražskej Nemocnici Na Homolce. Informoval o tom vo štvrtok internetový server Aktuálně.cz s odvolaním sa na tri od seba nezávislé zdroje.

Hovorkyňa nemocnice Martina Dostálová túto správu nepotvrdila s odvolaním sa na nemožnosť poskytovať informácie o pacientoch bez ohľadu na to, či ide o prezidenta alebo kohokoľvek iného.

Hovorca hlavy štátu Jiří Ovčáček informáciu nevyvrátil a odkázal médiá na sledovanie večerného vysielania TV Barrandov, v ktorom sa vo štvrtok večer objavuje pravidelná relácia českého prezidenta.

Miloš Zeman sa v súčasnosti zdržiava na zámku v Lánoch, kde odpočíva. Aj preto pôvodne na tento týždeň plánované prijatie schválenej demisie vlády premiéra Andreja Babiša odložila hlava štátu na stredu 24. januára.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #demisia #Česko #Andrej Babiš #Miloš Zeman