Erdogan bude v marci s EÚ rokovať o migrácii, tvrdí nemecký denník Die Welt

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan by sa koncom marca mal v Bruseli, alebo Sofii stretnúť s vrcholnými predstaviteľmi Európskej únie, vrátane predsedu Komisie Jeana-Claudea Junckera a šéfa Európskej rady Donalda Tuska. Napísal to vo štvrtok nemecký denník Die Welt, podľa ktorého by Ankara na rokovanie mohla dostať prísľub ďalšej miliardovej pomoci pre utečencov.

18.01.2018 12:54
erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata

Turecko, ktoré už teraz dostáva od dvadsaťosmičky pomoc, v marci 2016 s ňou uzavrelo dohodu o migrácii, ktorá prispela k výraznému obmedzeniu počtu migrantov, ktorí prichádzajú do Európy. Dohoda okrem iného stanoví, že krajiny EÚ prevezmú priamo z Turecka jedného Sýrčana výmenou za každého občana tejto zemi, ktorý sa nelegálne dostane do Grécka, a toho vráti na turecké územie.

Ankara okrem ďalšej finančnej pomoci k zaisteniu zhruba 2,5 milióna sýrskych utečencov na svojom území od Európskej únie opakovane žiada taktiež rozšírenie colnej únie a bezvízový styk pre svojich občanov.

Diplomati, na ktorých sa Die Welt odvoláva, ale zdôraznili, že nič také sa tento rok nedá očakávať. To isté platí pre otváranie nových kapitol pri vyjednávaní o vstupe Turecka do Európskej únie.

Všetky tieto rokovania sú už dlhšie obdobie bez posunu, a to i kvôli nevyberavému postupu tureckej vlády po pokuse časti armády o puč z leta 2016. Rad európskych politikov u Erdogana naviac vníma autoritárske sklony.

Okrem Junckera a Tuska sa marcového rokovania s Erdoganom majú zúčastniť taktiež šéf Európskeho parlamentu Antonio Tajani a bulharský premiér Bojko Borisov, ktorého krajina teraz EÚ predsedá.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Recep Tayyip Erdogan #migrácia #Die Welt