India vypálila svoju najvyspelejšiu balistickú raketu

Indické ozbrojené sily vo štvrtok úspešne otestovali medzikontinentálnu balistickú raketu typu Agni-V, považovanú za najvyspelejšiu zbraň tohto druhu, akú India vlastní.

18.01.2018 12:49 , aktualizované: 14:00
Agni-V Foto:
Indická medzikontinentálna balistická raketa typu Agni-V.
debata (10)

Informovala o tom americká spravodajská stanica CNN, ktorá sa odvoláva na oznámenie indického ministerstva obrany prostredníctvom siete Twitter.

Raketa Agni-V, ktorá je schopná niesť jadrovú hlavicu, bola podľa tohto zdroja vypálená v ranných hodinách miestneho času z Ostrova Abdula Kaláma pri pobreží východoindického štátu Urísa. Ministerstvo obrany označilo tento test za významný posun v obranných schopnostiach krajiny.

Federácia amerických vedcov podľa CNN predpokladá, že India má v arzenáli približne 120–130 jadrových hlavíc. Profesor Vipin Narang z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) uviedol, že najnovší odpal nepredstavuje rozšírenie vojenských kapacít, ale ide len o jeden z „vývojových testov“ pred uvedením daného typu rakety do operačného stavu. Dillí tiež uisťuje, že ostatné krajiny by raketu nemali vnímať ako hrozbu a celý program má iba odstrašovací charakter.

India má arzenál, ktorým je schopná zasiahnuť celé územie svojho dlhodobého rivala Pakistanu, v posledných rokoch sa však sústreďuje tiež na tušenú čínsku hrozbu. India s Čínou v roku 1962 viedli vojnu a stále sa sporia o hraničné línie. Dillí Peking tiež podozrieva, že sa v posledných rokoch snaží zvýšiť svoj vplyv v Indickom oceáne. Pakistan a Čína proti indickým zbrojnom testom opakovane protestujú.

Raketa Agni-V bola od roku 2012 testovaná už päťkrát, pred štvrtkovým odpalom naposledy v decembri 2016, uviedla CNN.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #India #balistická raketa #medzikontinentálná balistická raketa #Agni-V