Francúzi požičajú Britom slávnu tapisériu z Bayeux

Francúzsko plánuje Británii zapožičať slávnu tapisériu z Bayeux, ale nestane sa tak skôr ako v roku 2020, uviedol Elyzejský palác. Jedna z najcennejších pamiatok stredovekého umenia by opustila Francúzsko po prvý raz po zhruba 950 rokoch.

18.01.2018 15:35
debata
zväčšiť Tapiséria z Bayeux. Foto: Reuters
Bayeux Tapiséria z Bayeux.

Jedinečnú správu o programe výmeny umeleckých diel by mali oznámili francúzsky prezident Emmanuel Macron a britská premiérka Theresa Mayová na štvrtkovom britsko-francúzskom summite. Médiá ich však predbehli.

Tapiséria, ktorá je na zozname UNESCO Pamäť sveta, zobrazuje ovládnutie Anglicka normanským vojvodom Viliamom Dobyvateľom, vrátane slávnej bitky pri Hastingse v roku 1066, po ktorej zrejme vznikla. Pôvodné dielo neznámeho umelca nie je napriek všeobecnému presvedčeniu tkaným kobercom, ale výšivkou niekoľkými farebnými niťami na pruhoch ľanového plátna. Tapiséria zobrazuje nielen vojenskú techniku, ale aj každodenný život ľudí tej doby.

Tapiséria z Bayeux.
Tapiséria z Bayeux .
+2Tapisériu v Bayeux si ročne pozrie 400-tisíc ľudí.

Dielo je teraz vystavené v múzeu v Bayeux na severozápade Francúzska. Má dĺžku 70 metrov a šírku 50 centimetrov. Ročne sa na neho príde pozrieť asi 400-tisíc ľudí. Niektorí historici usudzujú, že ho vytvorili v Anglicku, nie vo Francúzsku. Podľa britského denníka The Guardian sa tak dá očakávať, že spor na túto tému sa po štvrtkovom oznámení znova rozhorí.

Británia sa o zapožičanie diela usilovala v minulosti už niekoľkokrát, napríklad pri príležitosti korunovácie súčasnej britskej panovníčky Alžbety II. v roku 1953 alebo v roku 1966 pri 900. výročí bitky pri Hastingse.

Prvý písomný záznam o tapisérii pochádza z roku 1476, keď je uvedená v inventári katedrály v Bayeux. Výšivka však takmer necestovala, a to ani v rámci Francúzska. V roku 1803 ju Napoleon Bonaparte vystavil v Paríži a v roku 1945 bola krátko vystavená v Louvri, keď ju francúzske úrady získali späť od nacistov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bayeux