Búrka, ktorá bičovala západnú Európu, si vyžiadala najmenej 12 obetí

Na západe Európy začali sčítavať škody po štvrtkovej búrke sprevádzanej silným vetrom, ktorá si podľa aktuálnych informácií vyžiadala najmenej 12 obetí.

19.01.2018 09:03
Nemecko, búrka, trosky Foto:
Silný vietor ničil budovy. Na snímke je zrútená poľnohospodárska budova v Nemecku.
debata

Diaľková železničná doprava, ktorá bola vo štvrtok zastavená v celom Nemecku, sa opäť rozbehla. V Rakúsku sa podarilo ráno obnoviť prevádzku na zasneženom úseku železnice na západe krajiny.

Po úplnom prerušení prevádzky na nemeckých dráhach opäť začali jazdiť diaľkové vlaky. „Prvé diaľkové vlaky už sú na ceste,“ povedal ráno hovorca Nemeckých železníc (DB). Ako prvý vyšiel o 3:25 SEČ vlak z Mníchova na letisko vo Frankfurte nad Mohanom.

Hovorca DB ale zároveň upozornil, že aj počas dnešného dňa bude dochádzať na železnici v dôsledku štvrtkovej búrky k obmedzeniam a to predovšetkým v spolkových krajinách na severozápade krajiny, ktoré búrka postihla najviac. Cez víkend by sa ale mala prevádzka vrátiť úplne k normálu. Regionálne spoje fungujú bez väčších obmedzení už teraz.

Prevádzku na území celého Nemecka DB naposledy prerušili kvôli búrke Kyrill, ktorá sa cez strednú Európu prehnala presne pred 11 rokmi.

Obete vo viacerých štátoch

Búrka zvaná v nemecky hovoriacich krajinách Friederike, ktorá postihla západnú časť Európy, si vyžiadala najmenej dvanásť obetí. Najviac – osem – hlási Nemecko. K šiestim, o ktorých úrady informovali už vo štvrtok, pribudli dvaja mŕtvi zo spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko. Jeden z nich sa zrútil zo strechy, na ktorej kontroloval škody po víchrici, druhého zabil padajúci strom. Po jednej obeti už vo štvrtok hlásili tiež z Belgicka a Talianska.

V Holandsku vo štvrtok kvôli padajúcim stromom zahynuli dvaja ľudia. V prípade úmrtia 66-ročného muža v obci Vuren vo východnej provincii Gelderland podľa denníka De Volkskrant polícia zatiaľ stále nevie, či priamo súviselo s búrkou. Ak by sa súvislosť preukázala, zvýšila by sa bilancia obetí prinajmenšom na trinásť.

Rakúsko sa vracia do normálu

V Rakúsku sa už vo štvrtok večer podarilo obnoviť cestné spojenie s horským strediskom Sankt Anton am Arlberg, ktoré bolo kvôli lavínovému nebezpečenstvu niekoľko hodín nedostupné.

Dnes skoro ráno zamestnanci rakúskych železníc (ÖBB) uvoľnili tiež železnicu medzi stanicami v tirolských obciach Sankt Anton am Arlberg a Landeck-Zams, ktorá bola od štvrtka uzatvorená kvôli prívalom snehu.

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #búrka #škody #víchrica