Česká Snemovňa odhlasovala vydanie Babiša a Faltýnka na trestné stíhanie

Českí poslanci odhlasovali vydanie premiéra Andreja Babiša (ANO) a prvého podpredsedu hnutia ANO Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie v kauze Čapí hnízdo. Za zdvihlo ruku 111 poslancov a proti bolo 69 poslancov.

19.01.2018 09:15 , aktualizované: 14:40
Andrej Babiš Foto: ,
Český premiér Andrej Babiš na schôdzi, na ktorej Snemovňa rozhodla o jeho vydaní na trestné stíhanie.
debata (37)

Babiš v piatok uviedol, že bude hlasovať za svoje vydanie na stíhanie. Opäť však zdôraznil, že podľa neho ide o vymyslenú politickú kauzu. Mandátový a imunitný výbor odporučil v utorok pléne, aby sa policajnej žiadosti vyhovelo.

Faltýnek tak isto vyhlásil, že nemieni poslancov presviedčať, aby hlasovali proti jeho vydaniu. Tiež naznačil, že sám za svoje vydanie zdvihne ruku. „Dôvodom je, že som nič nezákonné neurobil, Preto sa nebudem schovávať za poslaneckú imunitu,“ uviedol.

Padali aj ostrejšie slová

Krátko po deviatej hodine ráno začal podľa servera televízie ČT 24 predseda mandátového a imunitného výboru Stanislav Grospič (KSČM) čítať správu výboru.

Hlasovanie proti vopred avizovala len frakcia ANO, ktorá disponuje 78 kreslami. Podľa konečných výsledkov hlasovania však proti bolo 69 poslancov. "Môj postoj bude proti vydaniu. Bude teda bohužiaľ v rozpore s tým, čo som hovoril pred pol rokom, ale tak to ľudsky cítim a takto sa vám tu z toho chcem vyspovedať, "povedal Martin Kolovratník (ANO) počas schôdze.

Iní poslanci za hnutie ANO hovorili v súvislosti s kauzou Čapí hnízdo o nedodržiavaní prezumpcie neviny. Ich slová okomentoval predseda ľudovcov, Pavel Bělobrádek: „Nebuďte pokrytci. Keď tu váš šéf zase bude označovať ľudí za zlodejov, či už konkrétnych, alebo ďalších poslancov, ktorí tu sedia, som zvedavý, či vystúpite a poviete, že existuje niečo ako prezumpcia neviny,“

Od niektorých strán zaznievala aj kritika Babiša a ministra spravodlivosti Roberta Pelikána (ANO) kvôli premiérovmu výroku, že si je v Česku možné objednať trestné stíhanie.

Pre voľby si celú akciu zopakovali

Babiša i Faltýnka obvinili už pred októbrovými voľbami pre podozrenie z dotačného podvodu a Babiša aj z poškodzovania finančných záujmov Európskej únie. Vinu Popierajú, stíhanie má podľa nich politické motívy. Napriek tomu Babiš a Faltýnek uviedli, že chcú byť vydaní na stíhanie.

Vlani v septembri dolná komora oboch poslancov v kauze 50-miliónovej európskej dotácie na výstavbu farmy Čapí hnízdo na stíhanie vydala. Rozhodla zhruba po sedemhodinovej, búrlivej debate.

Teraz poslanci posudzovali novú policajnú žiadosť, pretože Babiš a Faltýnek obhajobou poslaneckého mandátu v októbrových voľbách nadobudli imunitu v plnom rozsahu.

Polícia v kauze obvinila aj ďalších deväť ľudí. Patrí k nim Babišova manželka Monika Babišová a jeho dve dospelé deti z prvého manželstva.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Snemovňa #trestné stíhanie #Jaroslav Faltýnek #Čapí hnízdo