Výbor snemovne reprezentantov: Pral Trump špinavé peniaze s Rusmi?

K praniu peňazí mohlo dojsť, keď spoločnosť Trump Organisation zodpovedajúca za biznis amerického prezidenta predávala nehnuteľnosti ruským občanom.

19.01.2018 10:25
trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (5)

Naznačuje to výpoveď zakladateľa firmy Fusion GPS, ktorého prepis zverejnil výbor pre kontrolu činnosti tajných služieb americkej Snemovne reprezentantov. Spoločnosť Trump Organisation toto obvinenie odmietla a označila ho za nepodložené.

Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Firma Fusion GPS sa v priebehu kampane pred prezidentskými voľbami v USA podieľala na vypracovaní spisu o údajných prehreškoch a kompromitujúcich slabinách vtedajšieho kandidáta a terajšej hlavy štátu Donalda Trumpa.

„Prepis (Simpsonovej výpovede) odhaľuje vážne podozrenie, že Trump Organisation mohla byť zapojená do prania peňazí s ruskými občanmi,“ uviedol člen Snemovne reprezentantov, demokrat Adam Schiff.

„(Simpson) neposkytol dôkazy a to pokladám v tejto veci za podstatné. Vyslovil podezrenie,“ povedal televízii CNN ďalší demokratický zákonodárca Jim Hines.

Možné zapájanie sa Ruska do amerických prezidentských volieb preverujú tri výbory Kongresu. Kauzu nezávisle objasňuje i špeciálny vyšetrovateľ Robert Mueller, ktorého úlohou poverilo ministerstvo spravodlivosti. Moskva popiera, že by sa snažila americké voľby ovplyvniť. Simpson vo svojej výpovedi uviedol, že jeho spoločnosť starostlivo preskúmala predaje bytových domov v mestách New York, Miami, Panama a Toronto.

„V sérií transakcií nebolo jasné, kto nehnuteľnosť kupuje,“ uviedol Simpson. „Niekedy došlo ku kúpe a následnému predaju nehnuteľnosti, ale cena, za ktorú boli nehnuteľnosti predané, bola výrazne nižšia než tá, za akú boli obstarané. Nedávalo nám to zmysel,“ rozviedol Simpson.

"Vypozorovali sme opakujúcu sa schému kúpy a následného predaje (nehnuteľností), ktoré v nás budilo dojem, že dochádzalo k praniu peňazí.

Alan Garten, vedúci právneho oddelenia spoločnosti Trump Organisation, uviedol, že transakcie, na ktoré Simpson odkazoval, sa týkali nehnuteľností, ktorým Trump prepožičal svoje meno, ale nevlastnil ich, nestaval ani nepredával.

„Tieto obvinenia sú úplne nezmyselné a v mnohých ohľadoch nepodložené,“ povedal Garten.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusi #pranie špinavých peňazí #obchodovanie #Donald Trump #Simpson