Turci ostreľujú sýrsky Afrín. Kurdov, ktorí ho ovládajú, označili za teroristov

Turecká armáda začala z tureckého územia ostreľovať severosýrsku oblasť Afrín, ovládanú Kurdmi.

19.01.2018 11:56
Afrín Protest Sýria Foto: ,
Ľudia v meste Hasaká protestujú proti tureckým útokom na Afrín.
debata (83)

Ankara niekoľko dní ofenzívu pripravovala. Začatie bojov potvrdili milície sýrskych Kurdov YPG aj turecký minister obrany Nurettin Canikli.

Minister povedal, že turecká operácie proti oblasti Afrín sa začala cezhraničnou paľbou. Na sýrske územie podľa neho tureckí vojaci nevstúpili.

Hovorca YPG povedal, že turecká armáda strieľa od polnoci z tureckého územia na kurdské dediny. Útoky podľa neho pokračovali aj v piatok ráno a na dediny vypálili až 70 striel. Hovorca, ktorý je v Afríne, tiež povedal, že milície YPG budú na paľbu reagovať.

Canikli televízii Haber povedal, že Ankara vojenskú operáciu konzultuje s Moskvou. Turecko vraj musí zo severu Sýrie „odstrániť“ teroristov. Rusko je spojenec sýrskej vlády a do Moskvy vo štvrtok odcestovali na rokovanie náčelník generálneho štábu tureckej armády a veliteľ tajných služieb.

Protesty proti útokom.

Turecko o plánoch na ofenzívu hovorilo niekoľko dní. YPG, ktoré sú ozbrojenou zložkou sýrskej kurdskej Strany demokratickej únie (PYD), sa podieľali na boji proti islamským radikálom a majú za sebou podporu koalície, ktorej velí USA. Turecko však milície, ako aj PYD považuje za odnož tureckej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Ankara označuje za teroristickú.

Kurdi z PYD sa tento týždeň obrátili na svetové spoločenstvo s výzvou, aby tureckej ofenzíve zabránilo. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že Turecko „vyčistí“ oblasti pri svojej hranici od teroristov, a okrem operácie proti Afrínu pohrozil aj útokom na Manbidž. Obe mestá ležia na severe sýrskej provincie Halab.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Kurdi #vojenská operácia