Rakúsky minister vnútra z FPÖ nariadil vznik jednotky na ochranu hraníc, obáva sa návalu migrantov

Vzniknúť má jednotka pre prípad, že by sa opakovala situácia z roku 2015, kedy po takzvané balkánskej ceste cez Rakúsko putovali státisíce migrantov.

19.01.2018 13:07
Rakúsko, FPO, Herbert Kickl, Foto: ,
Herbert Kickl.
debata (14)

Novú policajnú „jednotku na ochranu hraníc“ sa chystá vytvoriť rakúsky minister vnútra Herbert Kickl, ktorý vo vláde kancelára Sebastiana Kurze reprezentuje protiimigračnú Slobodnú stranu Rakúska (FPÖ).

„Určite sa nesmie opakovať rok 2015. Preto som vydal poverenie, aby sa vybudovala jednotka na ochranu hraníc. Cieľom je, aby bolo možné v priebehu niekoľkých hodín zaistiť riadnu ochranu hranice,“ uviedol v rozhovore poskytnutom vo štvrtok pre Tiroler Tageszeitung minister Kickl, dlouhoročný generálny tajomník FPÖ a známy odporca imigrácie do Rakúska.

Nová pohotovostná jednotka polície by podľa neho mohla „v prípade potreby zaistiť hraničný priechod“ a kontrolovať totožnosť ľudí, ktorí by sa cez ňu snažili prejsť. „Jednoduché posielanie ľudí ďalej sa nebude opakovať,“ uistil minister.

Kickl sám seba v rozhovoru označil za zástancu „usporiadanej azylovej politiky“. „Ochrana vonkajších hraníc EU, ochrana štátnej hranice, investovať v krajinách pôvodu utečencov, do krajiny púšťať čo možno najmenej migrantov a u ľudí, ktorí potrebujú špeciálnu ochranu, nájsť cestu, ako ich k nám dopraviť legálne, ale za našich podmienok a kritérií,“ vyčítal minister svoje zásady v migračnej politike. „Zároveň zvýšime počet deportácií,“ dodal.

Rakúskom v roku 2015 prešli stovky tisíc ľudí, z veľkej časti utečencov zo Sýrie. Väčšina z nich mala namierené do Nemecka, 90 000 ich ale podalo žiadosť o azyl už v Rakúsku. Nová rakúska koaličná vláda ľudovcov a slobodných sľúbila sprísniť migračnú politiku.

Dôležité rezorty vnútra, obrany a zahraničia v kabinete získala protiimigračná a protiislamská FPÖ. Minulý týždeň upútal Kickl pozornosť svojim návrhom, aby sa žiadatelia o azyl v budúcnosti ubytovávali „koncentrovane“ vo väčších strediskách. Opoziční politici jeho slova označili za „jazyk nacionálneho socializmu“. Dohad, že slovo zvolil zámerne s odkazom na nacistické koncentrační tábory, Kickl ale odmietol.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #minister vnútra #migranti #FPÖ #jednotka na ochranu hraníc