Philippa K., ktorý predal zbraň atentátnikovi z Mníchova, odsúdili na sedem rokov

Na sedem rokov väzenia odsúdili v piatok v Mníchove 33-ročného muža, ktorý predal vražednú zbraň mladému páchateľovi streľby do ľudí v bavorskej metropole z júla 2016. Informovali o tom agentúry AP a DPA. Samotný strelec spáchal po čine samovraždu.

19.01.2018 16:24
Mníchov, zásah polície Foto: ,
Polícia zasahuje na mníchovskom námestí Karlsplatz.
debata (2)

Philipp K. sa už v úvode procesu na mníchovskom Krajinskom súde vlani v lete priznal, že predal pištoľ a muníciu 18-ročnému Davidovi S., ktorý neďaleko jedného z tamojších nákupných centier 22. júla 2016 zabil deviatich ľudí a ďalších zranil pred tým, ako spáchal samovraždu.

Obžalovaného uznali za vinného z deväťnásobného zabitia z nedbanlivosti a päťnásobného ublíženia na zdraví z nedbanlivosti, ako aj porušenia zbrojnej legislatívy.

Philipp K. z hesenského Marburgu vypovedal, že zbraň a stovky kusov munície predal neskoršiemu páchateľovi prostredníctvom tzv. temného webu, prístupného len pomocou špecializovaného softvéru. Tvrdil súčasne, že neuvažoval o použití tejto zbrane na útok.

Vyšetrovatelia dospeli k záveru, že David S. bol iránsko-nemeckým pravicovým extrémistom, ktorý „nenávidel Turkov a Arabov“, pričom útok plánoval viac než rok a inšpiroval sa podobnými útokmi z minulosti. Zastrelil najmä mladých ľudí s prisťahovaleckým pôvodom, podľa vyšetrovateľov však motívy jeho činu neboli politické, ale skôr osobné – jeho obete sa podobali na vrstovníkov, ktorí ho šikanovali.

Zbraň, ktorú si kúpil za 4000 eur ako uviedol Die Welt, bola na Slovensku vyrobená pištoľ Glock 17. Tridsaťtriročný muž zo stredného Nemecka, ktorý Sonbolymu zbraň predal a v piatok si za to vypočul sedemročný trest, je jediným, kto sa bude zo svojho činu zodpovedať. Sonboly spáchal samovraždu krátko po čine.

Podľa vyšetrovateľov bolo motívom Sonbolyho činu dlhodobé šikanovanie zo strany spolužiakov. Mladík kvôli tomu trpel psychickými problémami. Osobitú nenávisť si vybudoval k ľuďom z juhovýchodnej Európy.

Pri útoku si zámerne vyberal mladých ľudí, ktorí zodpovedali jeho predstave o nepriateľovi. Medzi mŕtvymi boli okrem iného osoby pôvodom z Maďarska, Turecka, Grécka a Kosova. Politický motív činu vyšetrovatelia ale vylúčili.

Šialená streľba v Mníchove sa odohrala krátko po teroristickom útoku vo vlaku idúcom do bavorského Würzburgu a krátko pred atentátom v meste Ansbach v rovnakej spolkovej krajine. Hoci bilancia streľby v bavorskej metropole bola zďaleka najtragickejšiu, nešlo o teroristický útok, zdôraznilo už skôr štátne zastupiteľstvo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Mníchov #zbraň #samovražedný atentátnik #Philipp K. #Ali David S.