Lavrov hájil dohodu s Iránom, situáciu sleduje aj KĽDR

"Dohodu nebude možné plniť, pokiaľ ju jednostranne vypovie niektorý z jej účastníkov."

20.01.2018 00:01
Lavrov Foto: ,
Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov
debata (4)

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov opäť varoval, že prípadné odstúpenie Spojených štátov od dohody veľmocí s Teheránom o iránskom jadrovom programe či trvanie Washingtonu na jej zmene by viedlo k zrúteniu celej dohody. „Dohoda ešte nie je mŕtva,“ vyhlásil Lavrov a prisľúbil, že Moskva sa vynasnaží, aby to tak aj zostalo.

„Dohodu nebude možné plniť, pokiaľ ju jednostranne vypovie niektorý z jej účastníkov. Rozpadne sa, skončí,“ povedal Lavrov novinárom v sídle OSN. „Myslím, že si to uvedomujú aj naši európski kolegovia, ktorých – ako som počul – Spojené štáty budú prehovárať, aby zaujali rovnaký postoj ako Washington,“ dodal.

KĽDR situáciu sleduje

Situáciu okolo iránskej dohody podľa ruského ministra pozorne sleduje KĽDR. „Severná Kórea samozrejme sleduje, čo sa deje. Dohoda s Iránom spočívala v tom, že zastaví svoj vojenský jadrový program a za to sa zrušia (protiiránske) sankcie. To isté v súčasnosti ponúkajú Severnej Kórei. Ale ako možno presvedčiť Severnú Kóreu, aby s tým súhlasila, keď takáto dohoda môže byť kedykoľvek odvolaná?“

Dohodu s Teheránom ostro kritizuje predovšetkým Donald Trump. Americký prezident síce tento mesiac predĺžil režim miernejších protiiránskych sankcií, želá si však, aby Spojené štáty a ich európski spojenci s Teheránom vyjednali „silnejšiu“ dohodu. Požaduje napríklad dodatok, ktorý by posilnil režim inšpekcií a umožnil Američanom, aby sankcie v plnej miere obnovili, ak Teherán zmluvu poruší.

Nemeniť

Podľa Lavrova možno dohodu zachovať iba v nezmenenom stave. „Budeme vyvíjať vážne úsilie, aby sa na dohodu nesiahalo. Nemôže prežiť v zmenenom stave, najmä pokiaľ ide o americké požiadavky, ktoré budú pre Irán neprijateľné,“ varoval.

Teherán hrozí, že by mohol prehodnotiť svoju súčasnú spoluprácu s Medzinárodnou organizáciou pre atómovú energiu (MAAE), ak Spojené štáty nebudú rešpektovať jadrovú dohodu, ktorú Irán v roku 2015 podpísal so šiestimi svetovými mocnosťami. Irán sa v dohode zaviazal, že obmedzí svoj jadrový program výmenou za zrušenie protiiránskych hospodárskych sankcií, ktoré s týmto programom boli spojené.

MAAE propaguje používanie jadrovej energie na mierové účely a zároveň dohliada na to, či Irán dohodu z roku 2015 dodržuje. Stúpenci dokumentu veria, že medzinárodný dohľad zabráni Iránu vo vývoji jadrových bômb. Teherán odmieta, že by sa takéto zbrane pokúšal vyrobiť.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Irán