Turecká armáda de facto začala pozemnú operáciu v Sýrii, tvrdí Erdogan

Turecká armáda dnes v severosyrskom Afríne, ktorý ovládajú kurdské milície YPG, de facto začala pozemnú operáciu. Povedal to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

20.01.2018 14:39
Turecko, armáda, delo Foto:
Húfnice tureckej armády strieľajú blízkosti hranice so Sýriou.
debata (26)

Turecko začalo Afrín zo svojho územia ostreľovať v piatok a pokračovalo v tom aj dnes ráno. Ankara operáciu zdôvodňuje okrem iného snahou zabezpečiť turecké hranice.

Erdogan tento týždeň vyhlásil, že Turecko „vyčistí“ oblasti pri svojich hraniciach od teroristov, a okrem operácie pohrozil tiež útokom na Manbidž. Tento názor dnes zopakoval, bez toho, aby o tejto operácii uviedol bližšie podrobnosti.

Turecký prezident v uplynulých dňoch niekoľkokrát sýrskych Kurdov varoval, že proti nim spolu so sýrskymi povstalcami spriaznenými s Ankarou vojensky zasiahne. Najnovšie ostreľovanie podľa tureckej armády bolo v sebaobrane.

Nepriatelia Ankary

YPG, ktoré sú ozbrojenou zložkou sýrskej kurdskej Strany demokratickej únie (PYD), sa podieľali na boji proti islamským radikálom a majú za sebou podporu koalície, ktorej velia Spojené štáty.

Turecko ale ako milície, tak PYD považuje za odnož tureckej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Ankara označuje za teroristickú organizáciu.

Podpora Moskvy

V piatok turecký minister obrany Nurettin Canikli potvrdil, že operácia v Afríne bola zahájená, ale zároveň uviedol, že pozemné sily na miesto zatiaľ nedorazili. Vojenská operácia v oblasti nie je podľa analytikov možná bez súhlasu Ruska, ktoré je zadobre s YPG a má tiež v regióne veľa vojakov.

Canikli už skôr oznámil, že Ankara vojenskú operáciu konzultuje s Moskvou. Vo štvrtok odišli rokovať do Moskvy náčelník generálneho štábu tureckej armády a veliteľ tajných služieb.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Kurdi #Recep Tayyip Erdogan